ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как влияе тютюнопушенето върху мозъка

Как влияе тютюнопушенето върху мозъка

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Тютюнопушене
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Рак на белите дробове, сърдечно-съдови заболявания, белодробен емфизем и трагично висока смъртност в резултат на всичко това - почти няма грамотен човек, който да не е наясно с вредите, които тютюнопушенето нанася върху дихателната и сърдечно-съдовата системи. Не са тайна и ракът на гърлото и устната кухина, уврежданията по венците и зъбите, лошото състояние на кожата в резултат на тютюневия дим.

Като че ли обаче по-рядко се замисляме как действа тютюнопушенето на един друг основен орган - мозъка.

Не е трудно да се предположи, че и там тютюневият дим вреди. Пушенето свива кръвоносните съдове, с което намалява оросяването на мозъка. Като добавим към това и влошеното състояние на белите дробове, то снабдяването на мозъка с кислород се оказва затормозено за дълъг период от време - което води до общо намалена работоспособност до евентуално отказване от цигарите. Оказва се обаче, че нещата са още по-зле:

Тютюнопушенето причинява трайни изменения в мозъчния кортекс.

Така твърдят резултатите от изследвания, проведени от екипи учени в Единбург и Монреал. Кортекс се нарича външният мозъчен слой. В него протичат определящи за интелекта функции като памет, лингвистични умения и възприятие.

Вреди от цигарите

База за изследването са 224 мъже и 260 жени на възраст около 73 години. Те са били разделени на три групи - активни пушачи, бивши пушачи и такива, които никога не са пушили. Резултатите са категорични - дори при бившите пушачи кортексът е по-тънък, отколкото при хората, които не са пушили никога.

Намаляването в плътността и дебелината на кортекса закономерно е свързано с проблеми с паметта и способността за обработка на информация. Трайни проблеми - възстановяването на кортекса е слабо вероятно дори при отказване от вредния навик. Макар и при някои хора да се наблюдава частично възстановяване в дебелината на кортекса, общо взето измененията са трайни - дебелината е намалена дори при хора, отказали пушенето преди 25 и повече години.

Все пак - лъч надежда!

Спиране на цигари

Макар и да са категорични за връзката между тютюнопушенето и изтъняването на кортекса, учените признават, че той принципно изтънява с напредването на възрастта, дори и без нито една изпушена цигара. Тоест при пушачи в по-млада възраст измененията не са толкова значителни, а има и зависимост от количеството цигари, изпушвани дневно. Все пак в дългосрочен план тютюневият дим може да доведе до когнитивна деградация!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest