Симптоми за дефицит на витамин D

Дефицит на витамин D

Витамините са жизненоважни за здравето и правилното функциониране на организма ни. Сред тях особено място заема витамин D, който има ефекти върху няколко системи в тялото ни.

Често е наричан слънчевия витамин, тъй като за синтеза му е необходима слънчева светлина. Има го и в някои храни, например мазни риби и обогатени млечни продукти. Но само от храната не можем да си набавим достатъчно. Затова дефицитът на витамин D е много разпространен, като около един милиард души имат ниски нива. В тази статия ще разгледаме какви са известните симптоми за дефицит на витамин D.

Сред рисковите фактори за недостиг на важния витамин са възраст, тъмна кожа, затлъстяване, веган диета, местоживеене на място с малко слънце, живот предимно на закрито.

Много хора не осъзнават, че страдат от липса на витамин D, дори когато това влошава живота им. Ето за кои са симптомите за дефицит на витамин D.

Често боледуване

Дефицит на витамин D

Витамин D има роля в поддържането на имунната система силна, за да се борите успешно с вирусите и бактериите. Дефицитът му води до повишен риск от чести заболявания и инфекции. Особено показателни са честите настинки и грип.

Умора

Това е чест симптом за много състояния. Прекомерната умора може да е причинена от дефицит на витамин D и да премине, след като започнете да го приемате.

Болки в гърба

Витамин D е от голямо значение за костите, тъй като подобрява усвояването на калция. Ниските нива на витамина могат да доведат до болки в костите и долната част на гърба. В някои случаи те могат да са толкова тежки, че да затрудняват ежедневните задължения.

Чупливи кости

Заради ролята на витамин D в абсорбцията на калция недостигът му може да доведе до загуба на костна тъкан и ниска костна минерална плътност. Костите стават крехки и се чупят лесно.

Болки в мускулите

Дефицит на витамин D

Мускулните болки може да се дължат на много неща и затова понякога е трудно да се определи виновникът. Има доказателства, че дефицит на витамин D може да доведе до хронични болки в мускулите. Това вероятно се дължи на взаимодействието му с нервните клетки, които усещат болката.

Незарастващи рани

Ниските нива на витамина могат да доведат до бавно и лошо заздравяване на раните. В това число влизат наранявания, рани от инфекции, както и получените при операции.

Депресия

Дефицит на витамин D

Ниските нива на витамина са свързвани с депресията, особено със сезонната, която настъпва през студените месеци. Някои проучвания установяват, че даването на витамин D подобрява състоянието.

Косопад

За загубата на коса може да има много причини. Най-често се дължи на стрес, но може да е причинена и от недостиг на хранителни вещества. В някои случаи причината е дефицит на витамин D.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати