Пукнат зъб – това, което трябва да знаете

Пукнат зъб

Пукнатият зъб може да бъде резултат от дъвченето на твърди храни, несъзнателното скърцане със зъбите през нощта или отслабването им с напредването на възрастта. Това е често срещано състояние и е водеща причина за загуба на зъб.

Сред другите причини, водещи до напукване на зъбите, могат да бъдат големите пломби, отслабващи целостта на зъба, травми, резки промени на температурата на устата (хранене първо с топли, а след това с ледени продукти или обратно), честа консумация на ядки.

Има няколко вида напуквания на зъбите. Могат да се появят малки напуквания по цялата повърхност на емайла. Те не причиняват болка и не е необходимо лечение. С течение на времето емайлът се възстановява.

Възможно е да се появи и фрактурна цев. Този вид пукнатини обикновено се появяват около зъбния пълнеж. Обикновено това не засяга целулозата на зъба (мекия център на зъба, където са нервите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове) и затова не причинява много болка.

Възможна е и появата на пукнатини, които се простират в линията на венеца. Когато зъбът има вертикална пукнатина, която се простира през него, но все още не е достигнала линията на венеца, това обикновено е безопасно. Но ако пукнатината се простира до венеца, може да се наложи изваждането на самия зъб.

Може да се появи и вертикална пукнатина през целия зъб. Всъщност тя може да бъде разделена на два сегмента. При толкова широка пукнатина е малко вероятно целият зъб да бъде спасен, но зъболекарят ви може да остави част от него и да изгради останалата.

Пукнат зъб

Не всеки пукнат зъб ще предизвика симптоми. Но когато това стане, често срещаните знаци за това включват болка при дъвчене, чувствителност към топлина, студ или сладко, болка, която идва и си отива, но рядко е непрекъсната, оток на венците около засегнатия зъб.

Може би най-голямото усложнение на напукания зъб е инфекция, която може да се разпространи в костите и венците. Някои симптоми на зъбна инфекция (известна също като зъбен абсцес) включват висока температура, болка при дъвчене, подути венци, чувствителност към температурни промени, лош дъх, подуване на жлезите на врата. Обикновено в такива ситуации зъболекарят отстранява гнойта и предписва антибиотично лечение.

Повечето хора имат малки пукнатини в емайла на зъбите си. Ако те не повлияват красивата усмивка и не причиняват зъбобол, вашият стоматолог може да ви посъветва да не ги третирате. Ако обаче травмата на зъба е по-сериозна, може да се наложи да се направи пломба, зъбна коронка или дори да се стигне до вадене на зъб.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати