ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Упражнения срещу пукащи колене

Упражнения срещу пукащи колене

Пукащи колене
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

На всеки може да му се случи коленете да изпукат, особено при рязко движение или смяна на позицията. Когато това започва да се случва все по-често и особено при извършване на стандартни ежедневни дейности, може да е меко казано досадно.

Коленете издават пукащ звук поради различни причини. Основната е, че при рязко движение течността, предпазваща ставата, се отдръпва за кратко и триенето на костите издава пукащ звук. В това по принцип няма нищо опасно, но когато пукането в колената става все по-често и е съпроводено с болка, по-добре е да посетите личния си лекар, защото може да е сигнал за по-сериозно състояние.

Самото отдръпване на течността, предпазваща ставата, е в резултат на неправилно подредени мускули. С течение на времето този мускулен дисбаланс може да предизвика дори пропадане на ставата, хрущялът в нея да се изхаби и дори да се наложи оперативно лечение на проблема. За да избегнете всичките тези проблеми и на първо време да се отървете от досадното пукане на коленете, не трябва да се подлагате на сложни процедури или да купувате скъпи лекарства.

Можете просто да започнете да правите няколко лесни упражнения у дома. Вижте в следващата галерия най-ефективните от тях.

Mиофасциално освобождаване

Миофасциално освобождаване

миофасциално освобождаване е техника, която спомага за облекчаване на напрежението и стегнатостта на мускулите чрез директен натиск. За разлика от него обикновеното изпъване и разтягане просто удължава мускула. Миофасциалното освобождаване ви позволява да активирате мускулите в коленете, които преместват и пренастройват баланса на мускулната ви структура.

За да направите упражнението, седнете на пода, леко облегнати назад, като се подпрете с двете си ръце. Изпънете първо левия крак, а десния сгънете и поставете отгоре върху изпънатия. По левия крак, в областта на коляното поставете малка тенис топка. Леко започнете да прибутвате изпънатия си крак напред и назад в продължение на 30 секунди, след това сменете краката. Правете упражнението по два пъти на ден.

Повдигане на изпънато коляно

Легнете по гръб на пода вкъщи. Изпънете ръце около тялото си. Сгънете възможно най-много единия крак, като допрете петата до седалището. Другия крак изпънете напред. Започнете да повдигате изпънатия крак възможно най-много нагоре. Задръжте го във въздуха за пет секунди. Повторете движението пет пъти. След това сменете краката.

Клекове

Клекове

Пълните клекове не са най-добрата идея, когато имате проблеми с коленете, точно и затова трябва да подходите към това упражнение по-внимателно. Изправете се, хванете с две ръце облегалката на стол и подпирайки се на нея, бавно започнете да прикляквате, доколкото коленете ви позволят. Върнете се в изходно положение и повторете цялото упражнение десет пъти.

Упражнение с топка и стол

Упражнения с топка

Седнете на стол и поставете мека топка между коленете си. След това силно (колкото можете) стегнете мускулите от вътрешната част на бедрата, притискайки топката. Задръжте в напрегнато положение за 10 секунди и отпуснете, без топката да пада. Повторете упражнението 5 пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати