Внимание! Това са лошите места за плуване

Плуване

Времето постепенно се затопля и темите за басейн и плаж отново стават актуални. Предлагаме Ви кратък списък с лоши места за плуване. Вижте за какво да следите, когато избирате воден басейн за релакс.

1. Служителят по поддръжката изглежда разсеян

Плувните басейни - особено обществените - изискват много внимание и наетите за целта лица трябва да бъдат бдителни. Следенето на химическия състав е от специална важност за безопасността на водата. Проверки трябва да се извършват поне два пъти дневно. Пристрастеният към СМС-и и флиртуващият тийнейджър са само два примера от типовете служители, които биха забравили да си свършат работата и биха застрашили безопасността на посетителите на басейна. Ако нивото на деизнфектантите в басейна не бъде коректно поддържано, плуващите в него могат да се запознаят отблизо с лоши буболечки като норовируса - което ще им остави за спомен повръщане и мускулни крампи.

2. Мътна вода

Басейните с мътна вода също за изключително неподходящи места за плуване. Ако водата в басейна не е искряща и чиста, дори не си помисляйте да влизате в него! Това не само е знак за лоша хигиена, но и непрозрачността на водата сама по себе си е опасност! Преди няколко години жена умира в обществен басейн в Бостън и тялото и остава неоткрито цели два дни - докато посетителите и служителите на басейна са си там, вършейки обичайните си неща. Заради мътната вода тя просто не била забелязана - а ако водата е била чиста, жената би могла да бъде видяна навреме и спасена.

3. Водорасли

Не допускайте дори кучето си до лоши места за плуване

Езерата могат да бъдат красиви, изпълнени с покой местенца, в които да се охладиш, но природата крие и опасности! В езерата виреят синьо-зелените водорасли, а някои от тях са дом за токсичната цианобактерия. Огледайте се внимателно за мазен и нерядко зловонен слой, носещ се по водната повърхност, преди да се гмурнете! Тъй като едва ли ще можете да огледате цялото езеро, едно добро, внимателно изследване на ароматите би могло да е от помощ. Ако не виждате водорасли, но усещате миризмата им, по-добре приемете, че са там, и не влизайте във водата! Не позволявайте и на кучето си да влиза - домашни любимци са умирали след плуване в такава вода!

4. Признаци на мъртво течение

Обикновено отломките се озовават на плажната ивица, така че яко забележите линия от водорасли, пяна и други отломки, теглени в обратната посока, там може би има мъртво течение. Дори умел плувец не може да се мери с неговата сила. Други индикации за мъртво течение са кръпките вода с различен цвят или видим канал от вода с различна повърхност. И помнете, че отсъствието на тези знаци не гарантира отсъствие на мъртво течение! Трябва да сте винаги внимателни и да плувате там, където има спасители!

5. Бебета

Избягвайте да плувате на места с малки бебета

Разбира се, хлапетата са сладки, но бебетата, които още не ползват гърнето, не са добри другарчета по плуване! Дори просто следа от фекална маса може да приюти паразита Giardia lamblia. Течовете от памперсите - които са трудни за предотвратяване, особено във водата - могат лесно да заразят целия басейн. Случайно погълнете няколко микроба - и ще се запознаете с нещастен пристъп на диария и повръщане, който бихте могли да избегнете, ако си бяхте стояли в басейна за възрастни!

6. Има голяма тълпа

Изразът Колкото повече, толкова по-весело! може да се отнася за много неща, но не и за обществен басейн! Въпрос просто на математика: всяко ново тяло увеличава сумата на микробите, вирусите и бактериите, попадащи във водата. Още и още хора в басейна просто си поделят вниманието на спасителите - и колкото повече са, толкова по-малко внимание получава всеки. Доверете се на усещането си - ако басейнът Ви се струва претъпкан, той вероятно е претъпкан. По-добре се охладете със сладолед и смути, защото претъпканият басейн е сред най-лошите места за плуване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати