ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко често е добре да се къпем?

Колко често е добре да се къпем?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
681146
Душ
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Знаете за думите на Чърчил, че българите са единственият народ, който си честити банята. Звучи доста обидно от устата на толкова велик човек и за да не си сривате българското самочувствие, ще добавим, че при направено през 2015 г проучване сред жените, живеещи във Великобритания (където е бил роден и Чърчил), се оказва, че голяма част от тях не се къпят всеки ден, а поддържат интимна хигиена с помощта на мокри кърпички. Това e цитирано в The Independent.

Но да оставим англичанките и да се върнем към навиците за къпане на българите.

Навремето българите действително са се къпали веднъж седмично и задължително по празниците, но това важи и за повечето народи, живели по онова време. Ние поне сме били учтиви да си честитим.

Колко често всъщност е добре да се къпем? Всеки ден, през ден или 2 пъти в седмицата?

За спазването на добра хигиена ежедневното къпане е почти задължително, но не непременно с използването на козметични продукти като душ гел и сапун. Всъщност заради голяма част от тях имаме суха кожа, тъй като те възпрепятстват естествената хидратация на тялото.

Няма някакво основно правило за това колко често трябва да се къпем, тъй като дрехите, които носим ни предпазват от бактериите на околната среда. Това обаче не важи за ръцете и лицето ни, които я добре да мием дори по няколко пъти на ден.

През лятото хората се къпят по-често отколкото през зимата, защото от горещините те започват да се потят. Няма нищо лошо лятно време да обливате тялото си с вода дори и по няколко пъти на ден.

Козметика

Зимно време е напълно възможно да си спестите някое и друго вземане на душ, ако се чувствате прекалено изморени например. Хората ходят навлечени, не се потят толкова и шанса до кожата им да достигне мръсотия е по-малък.

Има и хора, които страдат от кожни заболявания или пък такива, които често имат проява на алергична реакция от козметичните продукти. В такива случаи просто редуцирайте тяхната употреба и избирайте само онези, които са с изцяло натурални съставки. Нищо обаче не ви пречи да се къпете само с вода толкова често, колкото пожелаете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати