ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да предпазим краката си от травми?

Как да предпазим краката си от травми?

Как да предпазим краката си от травми?

Много наранявания на други части на тялото са просто неудобни, но травмите на краката могат да засегнат мобилността ни и по този начин сериозно да навредят на ежедневието ни. Има различни начини, по които можете да предотвратите наранявания на краката, като обезопасите дома си, ядете правилно, упражнявате се и предпазвате краката си с помощни средства.

Упражненията за крака, колкото и да са полезни, ако не са изпълнени правилно, могат да доведат до травми на краката. Затова винаги залагайте на правилно загряване и разтягане преди тренировка. Ако се упражнявате във фитнеса, но сте все още начинаещ, потърсете съвет от фитнес инструктора.

Не само упражненията, но и физическата работа, могат да доведат до травми на краката. Затова внимавайте, когато носите тежки предмети, внимавайте къде стъпвате и подредете рационално мебелите вкъщи.

Травмите на краката са най-опасни за възрастните. За да се предпазят от тях, хората в напреднала възраст трябва да поддържат силни мускулите на краката си чрез специални упражнения, водна аеробика или тай чи.

Вегетарианците, които ядат само сурови храни от растителен произход, имат необичайно ниска костна маса, обикновено ранен признак на заболявания като остеопороза. Причина за това е изключително ниският дневен прием на калций и витамин D. За да запазите краката си здрави, трябва да приемате поне 1000 мг калций на ден и и 5 микрограма витамин D. Ако не пиете мляко или млечни продукти, ще трябва да получите дневната доза калций и витамин D под формата на добавки.

Как да предпазим краката си от травми?

Известно е, че калцият помага за изграждането на здрави кости, но според редица експерти желязото е друго важно хранително вещество, свързано със здравето на костите. То помага за производството на неразделна част от костта, наречена колаген.

Експертите препоръчват 18 мг желязо на ден за подобряване на костната минерална плътност. Получете дневната си доза, като ядете храни, богати на желязо, като месо, черен дроб, бобови растения, обогатени зърнени храни и зелени листни зеленчуци.

Не пренебрегвайте разходките сред природата. Те могат да ви осигурят огромни ползи за здравето. Те укрепват костите. За да увеличите максимално ползите, които получавате от разходката, уверете се, че техниката ви за ходене е правилна. С други думи, дръжте главата си нагоре, имайте изправен гръб, изпънете раменете и глътнете корема. Отпуснете ръцете си и ги оставете да се движат естествено успоредно на тялото. Стъпвайте с цялото си стъпало, не на пети или на пръсти.

За по-възрастните хора е полезно да използват наколенки и специални ремъци за стягане на краката. Такива се продават в специализирани магазини и служат не само за предпазване, но и за стимулиране на кръвообращението в краката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати