ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Първа помощ при алергични обриви

Първа помощ при алергични обриви

Първа помощ при алергични обриви
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Симптомите на алергичните обриви, като зачервяване, сърбеж и подуване, често изчезват сами за една седмица или две, с или без лечение. Все пак има някои неща, които можете да направите, за да намалите неприятните им ефекти.

Преди да ви представим някои от тях, нека първо видим какво най-често причинява алергичните обриви по кожата.

Те могат да се появят заради вируси, бактерии, непоносимост към някое лекарство или прекаляването с такова, топлина. Повечето подобни обриви са безопасни, но има и такива, които могат да бъдат изключително сериозни и се нуждаят от медицинско лечение.

Най-честите симптоми на алергичните обриви са червени петна по кожата, люспеста кожа, сърбеж, подуване, образуване на мехури, пъпки. Ето и някои съвети за първа помощ при алергични обриви.

На първо място, при такъв проблем избягвайте контакт с нещото, което причинява алергията. Наложете засегнатото място от кожата с хладен компрес. Ако засегната зона се разпростира по цялото ви тяло, вземете си душ с хладка вода, за да успокоите алергичния обрив. Не забравяйте след това внимателно да се подсушите, без да използвате търкане, за да не раздразните допълнително кожата си.

Мощен успокоителен ефект за раздразнената от алергия кожа могат да имат овесените ядки. Освен за консумация, можете да ги използвате и по няколко също толкова полезни начини. Смелете ги на прах. След това ги поставете във ваната и се потопете в нея за 15 минути. При локален обрив можете да ги намокрите и наложите върху раздразнената кожа, като увиете с мокра кърпа.

Първа помощ при алергични обриви

Важно е да се въздържате от допълнително дразнене на кожата, като се чешете. Също така от съществено значение е да оставите кожата да диша възможно най-много. Затова не я покривайте продължително време с компреси.

Потърсете медицинска помощ, ако наред с обрива имате висока температура, ако се чувствате отпаднали и постоянно сънливи, ако имате малки червени пъпки по кожата, които не усещате при докосване и не избледняват при натискане.

Веднага отидете на лекар, ако имате синини, които не са свързани по никакъв начин с нараняване или ако обривът не изчезва повече от една седмина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати