ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да изберем добър гинеколог?

Как да изберем добър гинеколог?

Избор на гинеколог
Компактен комплект за спешна помощ - 18см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
18.40 лв.
Виж ››

Ако имате проблеми с репродуктивната си система - страдате от тежко кървене, интензивни спазми или други притеснителни симптоми, свързани с женското ви здраве, е време да посетите гинеколог. Дори и да сте напълно здрави, се налага да се преглеждате редовно, за да сте сигурни, че репродуктивното ви състояние е добро.

Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва младите жени да се срещнат с гинеколог за първи път между 13-ия и 15-ия си рожден ден. Независимо от възрастта си, ако все още нямате лекар, който да отговаря за репродуктивното ви здраве, е време да го намерите.

Посещението при гинеколог не трябва да се планира само когато жената има някакви притеснения или оплаквания, а напротив - редовната профилактика и посещението поне веднъж годишно са задължителни условия за добро женско здраве.

Тъй като ще обсъдите най-интимните и лични здравословни проблеми с този лекар, ще трябва да намерите някой с опит, на когото можете да се доверите. Доверието между пациент и лекар е ключов фактор в изграждането на стабилни отношения и правилно лечение.

Ето няколко неща, които да имате предвид при избора на подходящия за вас гинеколог:

1. Препоръчан ви е

Един от най-добрите начини да разберете дали един гинеколог си заслужава да се посети, е дали хората, на които се доверявате - като вашите приятелки, колежки и роднини, ви го препоръчват. Информирайте се за важни фактори като уменията, опита и поведението на специалиста.

2. Има добра репутация

След като имате имената на няколко гинеколози, проверете уебсайтове за оценка от пациенти. Ще видите списък с коментарите им и класификациите със звезда. Ако срещнете един или два отрицателни отзиви сред много добри, няма защо да се притеснявате, но ако негативите преобладават, май ще трябва да се откажете от някои имена.

3. Има опит

Докато търсите гинеколог онлайн, проверете идентификационните данни на гинеколога. Трябва да можете да намерите биологичната информация на лекарите на същите уебсайтове, които предлагат отзиви, както и на уебсайта на тяхната практика. Така ще разберете къде са завършили, колко години са практикували, какви са техните специалности и дали са имали оплаквания, дисциплинарни действия или дела за злоупотреби, подадени срещу тях. Попитайте за специализацията на лекаря - акушерство, гинекология. Ако получавате оценка за конкретно състояние - като например ендометриоза - разберете какъв е опитът, с който лекува вашият лекар.

Преглед при гинеколог

4. Споделя вашите ценности

Вашият гинеколог ще ви съветва по теми като контрол на раждаемостта и бременност - затова опитайте да разберете как той гледа на тези теми. По този начин не е нужно да се справяте с неприятно положение, ако той има противоположна позиция от вашата.

5. Има добри маниери

Ако се държи с пренебрежение, лекарят може да ви накара да загубите увереност в него, въпреки дългогодишния си опит. Най-добрите специалисти изслушват внимателно пациентите си и дават препоръки. Внимателното отношение е ключов фактор в изграждането на доверие с лекаря. Когато специалистът обяснява всяка една стъпка от лечението, жената се чувства много по-уверена и спокойна.

6. Чувствате се комфортно

Вашият гинеколог е човекът, който ще ви преглежда и ще ви задава много лични въпроси за вашето репродуктивно здраве. Затова е важно да се чувствате комфортно и да не се притеснявате да говорите открито с него. Полът може също да се окаже проблем, когато става дума за избор на гинеколог. Някои жени се срамуват и предпочитат да бъдат преглеждани само от лекар от същия пол. Някои културни или религиозни среди също насочват дамите към женски лекар. Така че, изберете сами, но помислете преди всичко за това кой лекар ще ви обгрижи на най-високо ниво и кой ще ви е на разположение.

7. Работи в болница, на която имате доверие

Болницата е тази, която ще посетите за всички тестове или лечения, свързани с вашето репродуктивно здраве. Уверете се, че здравното заведение, в която е вашият гинеколог, поддържа висококачествени стандарти. Също така помислете за местоположението на болницата. Ако имате хронично състояние, може да се наложи да отскачате до там често.

8. Млад лекар или специалист с опит?

Задължително трябва да си зададете този въпрос, когато си избирате гинеколог. Няма задължително правило, но все пак се вслушайте в собствените си предпочитания. Специалистът с повече години стаж има опит и се сблъсквал с различни проблеми, но от друга страна може да е по-консервативно настроен и да не се спира върху иновативни методи на лечение.

9. Частен или държавен кабинет?

Все по-често явление в последните години е специалистите да работят както на държавна практика, така и в частни кабинети. Тук изборът зависи от финансите ви, но е хубаво да се отбележи, че частните практики са оборудвани с нови технологии и апаратура, което подобрява диагностичния процес. Възможен проблем с избора на частен кабинет е, че понякога специалистите предписват сериозен набор от изследвания, които трябва да се заплатят допълнително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати