Незащитен секс - рискове и последствия

Незащитеният секс крие много рискове

Знаете, че практикуването на незащитен секс води крие рискове и последствия. Да вземем на първо място факта, че не искате да забременеете. Но и не харесвате презервативите. В такива случаи това са вариантите, с които разполагате:

1. Можете да започнете прием на противозачатъчни хапчета, но би трябвало да сте наясно, че крият достатъчно здравословни рискове.

2. Можете да си поставите спирала - конвенционална или хормонална спирала, зависи какво ще ви посъветва гинекологът ви. Той задължително трябва да е специалист, защото макар и малка, съществува вероятност от разкъсване на матката по време на поставяне на спирала против забременяване.

3. Можете да се доверите на хапчетата, които се приемат след секс, но те не са препоръчителни когато го практикувате редовно.

4. Можете да се снабдите от чужбина с гел, за който се предполага, че ще унищожава сперматозоидите на партньора ви и за който ще предполагате, че същият партньор ще използва ежедневно (задължително е това условие, за да има гела желаният ефект), без значение дали ще правите секс или не.

5. Можете да предложите на партньора си да си направи вазектомия и така напълно да сте сигурна, че няма шансове да забременеете от него. Нито пък той някой ден да стане баща.

Доста мрачно изглежда положението, но това са фактите.

Това са възможностите ви да се предпазите от забременяване, практикувайки незащитен секс и неизползвайки презервативи. Но всички гореизброени варианти не действат за предпазване от венерически болести.

Най-широко разпространени са сифилис, гонорея, вагинални гъбички, кондиломи, генитален херпес. Напълно възможно е да се сдобиете и с хепатит или дори СПИН.

Единственото досега измислено средство, което върши ефектива работа хем против забременяване и хем ви предпазва от заболявания, предавани по полов път, са презервативите. Важно е само да знаете как правилно се поставят и да не забравяте, че те са за еднократна употреба. Следете и срока им на годност. С тях едва ли половият ви акт ще е по-лош, отколкото незащитения секс.

Ето още рискове от незащитен секс

Рискове за множество сексуални партньори

Венерическите болести за последствие от незащитен секс

По-вероятно е да се заразите с ХИВ или друга болест, предавана по полов път, ако имате множество сексуални партньори.

Как рисковете при секс могат да бъдат сведени до минимум? Когато приключите отношения със сексуален партньор тествайте се за инфекция, придобита от него. И, разбира се, защитата в случай на сексуален контакт с няколко партньора намалява шансовете за контакт с болест, предавана по полов път. Опитайте се да не правите безразборен секс, а споделяйте спалнята си само с актуалния си партньор.

Рискове при незащитен анален секс

Тук имаме предвид всякакъв вид сексуална активност около аналната област, а не само действителния контакт. Говорим за най-рисковия тип секс, с най-голяма вероятност от заразяване със заболявания, предавани по полов път. Ако се чудите защо, това е така, защото външната зона на ануса е много по-тънка, много по-чувствителна от вагиналната зона, като по този начин е много по-уязвима и податлива на инфекции.

Как рисковете от анален секс могат да бъдат сведени до минимум? Като използвате дебели презервативи и лубрикант. По този начин смазването е от съществено значение за аналния секс, тъй като аналната област не произвежда същото естествено смазване като вагиналната област.

Рискове при секс и употреба на наркотици

ХИВ и други болести, предавани по полов път, могат да се предават не само чрез незащитен сексуален контакт, но и ако сексуалният партньор си инжектира наркотици. Инфекцията може да се предаде чрез контакт със същите спринцовки, игли, стъклени капачки или лъжици, използвани за употреба на наркотици, които могат да имат следи от кръв върху заразения човек.

Как рисковете могат да бъдат сведени до минимум? Ако правите секс с някой, който приема наркотици, използвайте презерватив всеки път и не се колебайте да се тествате на всеки няколко месеца за ХИВ и други болести, предавани по полов път. Трябва да сте наясно с рисковете от незащитения секс.

Рискове от емоционално увреждане

Повечето тийнейджъри губят девствеността си през гимназиалните си години поради натиска на антуража си. И повечето от тях не са готови да предприемат тази стъпка, така че в крайна сметка съжаляват за решението по-късно. В случай че незащитеният секс стане причина за нежелана бременност или полово предавана болест, това може да доведе до много сериозни емоционални травми.

Как да намалим рисковете при секс

1. Научете се да казвате Не

Само защото отдавна не сте правили любов и накрая имате възможност, това не е достатъчна причина да се поддадете на изкушението. Колкото по-малко знаете за някого, толкова по-голяма е вероятността този човек да ви предаде заболяване. Затова се научете да казвате Не на случаен секс. Още повече на необезопасен секс.

2. Ограничете броя на партньорите си

Намалете рисковете от незащитен секс

Винаги, когато спите с някого, не сте само двамата в леглото. Всъщност вие влизате в индиректен контакт с неговите бивши сексуални партньори, както и той с вашите. Опитайте се да сведете до минимум хората, с които сте интимни. Избирайте за партньори лица, които не са със съмнително сексуално поведение. Така ще намалите рисковете при незащитен секс.

3. Не разчитайте само на инстинктите си

Има хора, които искрено вярват, че са здрави, в действителност са болни. Някои заболявания се заселват в гостоприемно тяло и не предизвикват абсолютно никакви симптоми.

Ето защо, когато тези хора кажат, че никога не са имали болест, те създават вид на искреност именно, защото са искрени. Вместо да разчитате на обещания и уверения, по-добре разчитайте на превантивни правила за безопасен секс.

4. Използвайте презерватив

Първото условие да използвате презерватив е да го имате на разположение. Това важи не само за мъжете, но и за жените. Няма нищо срамно и нередно в това да зареждате дамската си чанта с презервативи. Освен това проверявайте редовно срока им на годност. Бъдете сигурни, че при секс защитното средство е поставено правилно.

5. Установете сериозна връзка

Ключът към сигурния сексуален живот е да не правите любов с някого, докато между вас двамата не се установи истинска връзка. Първо се опознайте, разберете всичко един за друг и най-вече своята сексуална история. Едва тогава ще можете да преминете към интимност.

8. Не практикувайте рисково сексуално поведение

Рискът от предаване на ХИВ чрез анален секс е по-висок, отколкото чрез други форми на секс. Незащитеният орален секс не е по-безопасна форма на секс. Много е опасно да правите любов с човек, когото сте срещнали случайно в бар или на басейн. Игрите в секс клуба далеч не са безрискови. В момента, в който се впуснете в рисковано преживяване, много вероятно е да изпитате приятна тръпка, но след това, когато сте в болницата, тази тръпка вече не е приятен спомен.

Това бяха някои от основните последствия при незащитен секс. Помислете добре дали желаете да рискувате здравето си толкова сериозно, преди да се впуснете в моментно удоволствие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати