ezine.bg»Статии»Интимно»Какво рискувате при необезопасен секс

Какво рискувате при необезопасен секс

Презерватив за безопасен секс

Сексът е естествена част от живота на всеки човек. Но наслаждавайки се на живота, не трябва да застрашаваме както себе си, така и партньорите си. Безопасен секс - това е всичко, което можем и трябва да направим, за да намалим риска от инфекции и венерически болести, предавани по полов път. Чрез безопасен секс предотвратяте контакт и обмяна на телесни течности (като сперма, кръв и вагинални секреция) със заразен човек.

Инфекциите и вирусите, предавани по полов път в следствие на необезопасения секс са доста разнообразни. Съществуват различни видове тестове, диагностика и лечение на тези заболявания, но някои от тях предизвикат сериозни последствия за човешкото тяло или водят до фатален изход.

СПИН (ХИВ) - Вирусът засяга имунната система и води до синдрома на придобитата имунна недостатъчност. В момента за хората, живеещи със СПИН, няма шанс за оцеляване. След заразяването с течение на времето имунната система, която преди това се е борила с всички болести, отслабва.

Вирусът поразява човек при необезопасен вагинален секс или анален секс. Но също и интравенозно - при преливане на кръв, например. Ранните симптоми на вируса почти не се проявяват. Рискът жената да се заради от мъж-носител на ХИВ е два пъти по-висок, отколкото мъж да се заради от жена.

Презервативи

Хламидии - това е бактериална инфекция, която може да повреди вътрешната обвивка на маточните тръби. Може да се стигне до безплодие. Бактериите могат да живеят в лигавицата, на повърхността на пикочния канал, в ендометриума и маточните тръби.

Хламидиите се предават основно по време на анален или вагинален секс. Могат да се предават дори и при липса на сексуален контакт, ако партньорите комуникират помежду си чрез устни и генитално галене. Симптомите на хламидия при жените обикновено са болки в корема, вагинално течение, а при мъжете - парене по време на уриниране.

Гонорея - това е лечима бактериална инфекция на пениса, вагината или ануса, който причинява болка или парене, както и гнойни течения. Бактериите могат да живеят в канала на шийката на матката и маточните тръби, или уретрата при мъжете. Инфекцията може да доведе до конюктивит на очите. Симптомите при жените са болки в корема, кървене, болезнен полов акт и вагинално течение.

При жените гонореята може и да не предизвика очевидни симптоми. Ако не се лекува, може да причини сериозни проблеми като стерилитет, хронични проблеми с менструалния цикъл, извънматочна бременност, спонтанен аборт.

Хепатит - заболяване, което засяга черния дроб. Има няколко вида хепатит. Хепатит А и В са най-честите. Ако болестта стане хронична, може да доведе до чернодробна недостатъчност и смърт.

Небезопасен секс

Хепатит А се предава основно чрез устен контакт. Начините на предаване включват консумирането на заразена храна или вода от замърсени източници, сексуални контакти, контакти с устни и анален секс. Симптомите - повишена температура, загуба на апетит, гадене, потъмняване на урината и болка в корема.

Хепатит Б е остро вирусно заболяване на черния дроб, което може да доведе до хронична инфекция, цироза, рак на черния дроб, чернодробна недостатъчност и смърт. Хепатит Б се предава основно чрез кръв, сперма, слюнка и вагинално течение. Необезопасеният секс е една от причините за предаване на хепатит Б. Може да се предаде и чрез спринцовка при използване на наркотици. Ако майката е заразена, вирусът се предава на детето й.

Външни симптоми на болестта са същите като за хепатит А. Хепатит А и Б може да бъде предотвратен чрез ваксиниране.

Незабавно трябва да потърсите контакт с лекаря си, ако установите някой от следните симптоми в областта на гениталиите:

- специфична миризма от влагалището, пениса и ануса;

- раздразнение или болка по време на секс;

- мехури, обриви, подуване, язви;

- брадавици и полипи.

Нашият съвет е: правете винаги безопасен секс, за да избегнете един куп проблеми за близко бъдеще!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати