Вредно ли е наистина самозадоволяването при мъжете?

Липсата на мастурбиране може да доведе до проблеми

В продължение на много векове мастурбирането, както от страна на жените, така и от страна на мъжете, се е считало не просто за тема табу, а направо е било заклеймявано. Твърдяло се е, дори и от самите психолози, че това е отклонение от нормалното поведение и са се вземали всякакви мерки срещу подобни аморални действия. При жените се е стигнало не само до поставянето на "девствени гащи", но и до хрирургична интервенция, премахваща клитора...

Днес, за щастие, знаем, че в мастурбацията няма нищо толкова грешно и че повечето от нас я практикуват. Но мъжете трябва да се замислят по-сериозно върху въпроса, защото е доказано, че редовната мастурбация може да ги предпази и от рак на простата. Така че този акт не е вреден, а и има ползи от самозадоволяването.

Това твърдение не е някаква измишльотина, а се базира на мащабно изследване. То е проведено от Харвардския колеж по медицина с над 32 000 здрави мъже. И то в продължение на 18 години. Прави се, за да се установи какво може да доведе до рак на простатата, и дали това заболяване не би могло да бъде избегнато.

Задаваните на мъжете въпроси са относно начин на хранене, вредни навици, физическа активност и т.н.. Имало и въпрос по колко пъти в месеца те мастурбират...

Рак на простата

Когато изследването приключило, се оказало, че на близо 3850 мъже била поставена диагноза рак на простатата, а те спадали към онази част от изследваните, които или не признавали да мастурбират, или че го правят изключително рядко.

Мъжете, които отговорили, че освобождават напрежението поне 5 пъти седмично (не е задължително да е чрез мастурбация), не страдали от подобен проблем. Изводите можете да си направите сами, а самото изследване е публикувано на страниците на сп. European Urology.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати