Колко сексуални партньори е нормално да си имал през живота си?

Брой на сексуалните партньори

Неизбежно е, когато се срещате с нов човек или разговаряте с приятели, да не стигнете до въпроса колко сексуални партньори сте имали. Вероятно обаче си задавате въпроса малко ли са, много ли са или са си достатъчно? Мъжете са по-склонни да се хвалят с бройката си. От своя страна, жените са по-склонни да намаляват броя на партньорите си.

Броят на сексуалните партньори означава различни неща за жените и за мъжете. В единия случай се означава, че някой се престарава, а в другия – че нещо не е наред за вас. Разбира се, за жените с много партньори в леглото има най-различни обидни определения.

Ако сте израснали в патриархални семейства, в които сексът е бил тема табу, играта с числата може да бъде особено тревожна. Начинът, по който сме научени да подхождаме към секса, означава, че не обичаме да мислим за факта, че човекът, с когото се срещаме, е имал други партньори преди нас. Но обикновено го правим.

Но всички имаме минало. Гледайте на това като на опит и най-важното е какво сме научили. Ако изобщо сме си извлекли някакви поуки и мъдри мисли...

Скорошно проучване изследва готовността на хората да се обвържат. Оказва се, че броят на сексуалните партньори в миналото на мъжа, например, оказва огромно влияние върху готовността на новата му приятелка да се обвърже.

И мъжете, и жените изразяват еднакво желание да се забъркат с хора, които имат богато сексуално минало.

Двойка в леглото

В проучването участват млади хора, в началото на 20-те им години. Понастоящем младите хора, оказва се, имат далеч по-консервативна сексуална история (по-късен старт, по-малко партньори, рядко правят секс и т.н.), отколкото техните родители на сравнима възраст. Така че, оптималният брой, който те посочват, е двама-трима сексуални партньори.

Оказва се обаче, че дори неопитните в секса също са заклеймявани. Голямо проучване в САЩ показва, че малка част от хората са склонни да се обвържат с девственик/ца. Сексуално неопитните хора са считани за по-малко привлекателни от тези, които имат малък опит.

Девствените хора са по-склонни да се обвържат с друг сексуално неопитен партньор. Девствеността в юношеството не се възприема негативно, но след като човек порасне, липсата на опит може да бъде възприета от околните като ненормална.

Друго проучване показва, че двойките, в които партньорите не са имали предишен опит, са по-щастливи в брака си.

Но мнозина си задават въпроса: каква е приемливата бройка, колко сексуални партньори е нормално да имам?

В доклад от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ се казва, че идеалният брой е по един партньор на година. Друго изследване обаче казва следното: мъжете около 20-те си години смятат, че седем или повече са твърде много за жена; жените в 20-те си години смятат, че 10 и повече са им много.

Двойка

Данните от едно британско проучване показват, че мъжете слагат границата до 14 сексуални партньори, а жените – до 15. Мъжете смятат, че по-малко от трима сексуални партньори са твърде малко. При жените – по-малко от двама партньори са под минимума.

Средно мъжете имат по 8 сексуални партньорки в живота си, а жените – по 7 партньори.

Изследване от 2018 г. обаче показва, че мъжете средно спят с 26 жени преди да улегнат, а жените – с 19 мъже.

От тези проучвания обаче не може да се извади един извод, тъй като те са много различни сами по себе си. Както стана ясно още в началото, мъжете са по-склонни да преувеличават, а жените – да омаловажават бройката си. Така че, дали участниците в горните проучвания са верни или не, никой не знае.

Освен това, в тези проучвания не се конкретизира какво се разбира под сексуален контакт.

Сексът е едно от най-индивидуалните и интимни неща в човешкия живот. Затова никой не може да ви каже колко сексуални партньори трябва да имате или да нямате. Това е въпрос на личното ви усещане за морал, за любов и за секса като цяло. То зависи от много фактори – възпитанието, семейството, приятелите. Важното е обаче винаги да правите обезопасен секс, да за не страдате от полово предавани болести или да стигате до нежелана берменност и аборти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати