ezine.bg»Статии»Интимно»Води ли оралният секс до рак на устата?

Води ли оралният секс до рак на устата?

Води ли оралният секс до рак на устата?

Оралният секс е любим на мъжете. Установено е, че по-голяма част от хората са опитвали поне веднъж в живота си орален секс. Оралният секс е приятна и естествена част от интимното общуване.

Съществува мит, най-вече сред тийнейджърите, че оралният секс е свързн с риска от развитие на рак на устата.

В интерес на истината обаче рискът се дължи не на оралния секс, а на човешкия папилома вирус (HPV). Той се предават по полов път, включително и чрез този вид интимни ласки.

Ако сте носител на папилома вируси това не значи, че със сигурност ще развиете туморно заболяване. Отдавна е установено, че не оралният секс, а вредните навици като тютюнопушене и редовна консумация на твърд алкохол, увеличават риска.

В изследване от 2007 година се сочи за наличие на повишен риск от орофарингеален рак при хората, които са правили орален секс с повече от 6 различни партньори.

Според лекарите орофарингеалният рак се поддава на лечение по-лесно, отколкото този, който е причинен от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Все още експертите не могат да предложат подходящ метод за предпазване от инфекция на устната кухина и гърлото с папилома вирус.

Алкохолът, тютюнопушенето и нездравословното хранене са сред вредните навици, които удвояват риска от рак на устата, гърлото и хранопровода при младите хора, предупреждават учени от университета в Абърдийн.

Те са изследвали данните за 350 болни от рак под 50-годишна възраст и 400 здрави доброволци. Почти девет от десет случая са причинени от пиене, пушене и липсата на плодове и зеленчуци в диетата.

Ракът в горната част на храносмилателния тракт се среща все по-често сред младите хора на възраст под 50. Трите вредни навика (цигари, алкохол и лошо хранене) са основните предпоставките за тези заболявания във всички възрасти.

Много млади хора по принцип считат оралния секс за безопасен, тъй като при него няма как да се получи нежелано забременяване. Но грешат. Повечето американски тинейджъри, например, предпочитат орален секс пред вагинален, тъй като не им се вижда рисков.

Половите заболявания, между които СПИН, херпес, сифилис, гонорея, папилома, хепатит, могат да се предадат и посредством орален секс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати