Как се прави тест за овулация

Как се прави тест за овулация

Овулацията е процесът на пукане на фоликул в яйчника, в резултат на което се освобождава яйцеклетката за оплождане. Настъпва 14 дни преди края на цикъла . Продължителността на овулацията трае един или два дни, а самата освободена яйцеклетка има живот от 12 до 24 часа.

Женското тяло подава определени признаци, по които може да познаем, че сме в овулация. Това са напрежение в гърдите, леки болки в яйчниците, увеличава се влагалищния секрет, понякога има и леко кръвотечение.

Има няколко метода, по които може да се определи овулацията.

Най-разпространеният е т.нар. „календарен метод”. Хубаво е жената грижливо да си води календар на менструациите. Ако имате записан най-късия и най-дългия си цикъл за последната една година, можете да изчислите овулацията по следния начин – извадете от най-късия си цикъл, считано от деня на менструацията 17 дни, а от най-дългия цикъл извадете 13 дни. Получените числа показват интервала от дни, в който вероятността за зачеване е най-висока.

Измерването на базалната температура е метод, който може да определи овулацията, доста по-точно от календарния. Прогестеронът в организма завишава утринната температура на тялото по време на първата и втората половина от цикъла. В период от няколко месеца, измервайте температурата си с термометър в ануса или влагалището. Правете измерването само сутрин, преди да станете от леглото и по възможност си определете един и същи час за извършване на процедурата. Не правете излишни движения, тъй като може да се завиши изкуствено температурата на тялото. Хубаво е вечер да си приготвяте термометъра близо до леглото, за да ви е по-удобно. Записвайте данните си в табличка или дори в компютърна програма. Когато обобщите данните, вижте кой е денят, в който температурата най-много се е покачила. Този ден и предхождащите го два са най-благоприятните за зачеване.

Ако решите да купувате тест от аптеките, пресметнете продължителността на цикъла и използвайте таблицата в листовката, за да разберете кога е най-подходящо тестването. Понякога е необходима повече от една опаковка тестове. Тестът за овулация отчита резултатите на база увеличението на лутеинизиращия хормон. Когато той е най-висок, тогава е периодът на овулация.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати