ezine.bg»Статии»Интимно»Как да се предпазим от нежелана бременност

Как да се предпазим от нежелана бременност

Как да се предпазим от нежелана бременност

Предпазването от нежелана бременност е отговорност, която трябва да поемат и двамата партньори. Когато мъжът и жената използват различните методи за контрацепция шансовете за забременяване са почти нула.

Диафрагма - това е така наречения „женски презерватив”. Тя се състои от гумен кръг, който се поставя във вагината и покрива шийката на матката. Вие не можете да закупите този контрацептив, без да сте се консултирали с лекар. Вашият гинеколог трябва да ви напише рецепта и да определи подходящия за вас размер. Това е отличен начин за предпазване от бременност и се препоръчва от лекарите по цял свят, заради неговата достъпност и лесна употреба.

Орални контрацептиви. Това са така наречените противозачатъчни, които също са много ефикасен метод за предпазване от бременност. Вече на пазара присъстват широка гама от тези хапчета и с помощта на вашия лекар можете да изберете най-подходящите за вас. Недостатъка при тях е, че в някои случаи при употребата им се появяват странични ефекти като гадене, главоболие, чувствителност на гърдите, наддаване на килограми и др. Също така не се препоръчват на пушачки.

Поставянето на спирала. Спиралата е инплант, който се поставя в тялото на жената и я предпазва от бременност. Това е един надежден и сигурен метод, който се препоръчва на жени, който не са в активна детеродна възраст.

Женска и мъжката стерилизация. Това е метод, който изисква хирургическа намеса и след който не можете да забременеете повече или да създадете дете.

Спешна контрацепция. Това са хапчетата, които се вземат непосредствено след полов акт или най-късно до 72 часа след него. Тези хапчета съдържат мощни хормони, които атакуват тялото и предпазват от забременяване. Този метод не винаги е 100 процента ефективен, а и се препоръчва в краен случай. Не е подходящ за ежедневно прилагане.

Презервативите. Това е може би най-предпочитаният метод за котрацепция. Не изисква лекарска намеса и когато се използват правилно е доста надежден метод.

Определяне дните на овулацията. Всички грамотни хора знаят, че жената е способна да забременее само когато е в овулация. За това попитайте вашият лекар, как да разпознавате тези дни и освен ако не желаете бебе, бъдете предпазливи. Започнете да се пазите 2-3 дни преди настъпването и, тъй като мъжките сперматозоиди могат да останат живи в тялото на жената до 72 часа след полов акт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати