Противозачатъчни средства

Видове контрацепция

И мъжете, и жените могат да се предпазват с противозачатъчни средства, с които не само могат да намалят риска от нежелана бременност, а и да се предпазят от различни болести.

Най-използваното противозачатъчно средство е презервативът. Той предпазва от нежелана бременност над 95 %, както и от болести предавани по полов път. Има най-различни видове, размери, дебелини, марки, цветове.

Изработва се от латекс. Съществуват и женски презервативи, но се използват доста по-рядко. Причината вероятно е в по-високата им цена, както и това, че се поставят доста по-трудно от мъжкия презерватив.

Друг метод за контрацепция са таблетките – т.нар противозачатъчни хапчета. Има различни видове противозачатъчни, но не може да си изписвате сами и да ги пиете, както сметнете за добре. Подобни таблетки могат да ви бъдат изписани само от гинеколог. В употребата им няма нищо сложно – пият се по предписания начин, а и са доста надеждни.

Противозачатъчните таблетки предпазват от образуване на кисти на яйчниците и възпаления и инфекции на лигавицата на матката. Често пъти, ако вече има появила се киста, гинеколозите изписват такива хапчета – с тях кистата може да намалее и да не се налага оперативна намеса. Някои видове противозачатъчни могат да влияят на килограмите на жената и ако тя е предразположена, дори да понапълнеят.

Спиралата няма да повлияе по никакъв начин на обмяната на веществата или на периода на овулация (за разлика от противозачатъчните). Неудобното при този метод е, че може да се поставя само от гинеколог. Поставя се на шийката на матката и не е придружено с неприятни усещания, дори по време на полов акт.

Кондоми/Презервативи

Можете да носите спиралата от 2 до 4 години, но задължително трябва да ходите на прегледи на всеки 6 месеца. Препоръчва се да се използва от жени, които вече са раждали. Освен това е неподходяща за жени, които имат много силен менструален цикъл или са имали извънматочна бременност.

Спермицидите са може би най-рядко използваните от противозачатъчните средства. Представляват нещо като крем или като желе, което се поставя във влагалището и предпазва от бременност, както и от полови болести. Изключват се СПИН, сифилис и херпес.

Поради неправилна употреба има много случаи на бременност. Спермицидите се препоръчват на жени, които нямат редовен полов живот. Важно е да знаете, че действат до 8 часа след поставянето им.

Имайте предвид, че прекъснатата еякулация нито е начин на предпазване, нито пък някаква контрацепция. При подобна ситуация също има голяма възможност от забременяване и най-вече за предаване на болести по полов път.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати