ezine.bg»Статии»Интимно»Хормоните на желанието

Хормоните на желанието

DesislavaDesislava
Новак
177103
Любов
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Хормони играят важна роля във всяка клетка на тялото, когато става въпрос за пола и желанието. Тяхната роля е сложна и въпреки дългогодишните изследвания, все още трудна да се определи.

Ето какво знаем: Mногобройни хормони са включени в сексуалното желание и секса, два от основните са естроген и тестостерон.

Естроген

Знаем, че този хормон е известен предимно с ролята, която играе в плодовитостта и възпроизводството (и да предотвратява горещите вълни). При липсата му, половата тъкан може да стане суха и по-малко кисела, което увеличава риска от инфекции.

Това отнема повече време за овлажняване при секс, дори и ако сте пълен с желание. С течение на времето, естрогенният дефицит може да доведе до по-значителни промени в урината и гениталната област, включително и да намали притока на кръв към вагината. Резултатът: сухота, раздразнение и болка при полов акт, наричан също "диспареуния".

Загубата на естроген може да доведе до промени в размера и чувствителността на вулвата, вагината и клитора, както и намаляване на притока на кръв към тези области, а от там до намаляване на желанието за секс.

Сексуални проблеми

Тестостерон

Може би си мислите за тестостерона само като за мъжки хормон, но всички жени произвеждат тестостерон, точно както всички хора произвеждат естроген. Голяма част от нашия тестостерон се произвежда от яйчниците. За разлика от естрогенът, нивата на тестостерон не бележат рязък спад при менопауза, а по-скоро намаляват постепенно, като това започва в средата на 20-те години.

По времето, когато стигнете до менопаузата, тялото ви произвежда около половината количество, отколкото е произвеждал, когато сте били на 20 години.

Изследователите все още се обсъжда ролята на тестостерона в женската сексуалност. Те мислят, че тя допринася за притока на кръв и възбудата на клитора и срамните устни (тъканта около вагината), които от своя страна, допринасят за желанието и оргазъм.

Хормоналните рецептори са широко разпространени в хипоталамуса, част от мозъка, която контролира сексуалната функция и настроението. Така че, естрогенът и тестостеронът може да повлияят на желанието и настроението на една жена.

Все още се определя точната роля, че тестостеронът играе роля в женското сексуално желание.

Някои изследвания свързват необичайно ниски нива на тестостерон с липса на желание, а други не. Необходими са още изследвания, за да се определи значението на нивата на тестостерона при жените и какво представлява терминът "нормални" нива на тестостерон при жените в постменопаузата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest