ezine.bg»Статии»Интимно»Секс след петдесет

Секс след петдесет

DesislavaDesislava
Новак
177101
Възрастна двойка
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Много хора казват, че 50 е новото 40. Това, което те не казват е, че докато можете и да се чувствате по-млади в тази възраст, тялото ви все още е на 50 години. Това обикновено означава чувствителен спад в нивата на естроген. Освен горещите вълни и нощните изпотявания, този спад може да доведе до промени в сексуалната функция и репродуктивната система.

Както вероятно знаете, сексът започва в мозъка, а не във влагалището. И част на мозъка, отговорна за сексуалната функция и настроението е хипоталамусът, който е разсадникът на естрогенните рецептори. Това означава, че естрогенът, заедно с тестостерон вероятно играят роля в първоначалното ви желание.

Вагина, клитор, уретра (тръбата, която води от външната страна на тялото ви до пикочния мехур), пикочния мехур и други урогенитални компоненти съдържат значителен брой естрогенни рецептори. Това означава, че те разчитат на естрогенът за здравословното си функциониране. Тъй като нивата на естрогенът са намалели и по-малко от него достига до тези тъкани, те буквално атрофират или се свиват, което от своя страна не само води до изсъхване понякога, а и до значителен отрицателен ефект върху сексуалния ви живот.

Възрастна двойка

Нека започнем с вагината. Без достатъчно естроген, тя става по-суха и по-малко кисела, увеличава се риска от инфекция. С течение на времето, естрогененният дефицит може да доведе до по-значителни промени в пикочната/гениталната област, включително и намален приток на кръв към вагината от което и самата тъкан става тънка и слаба. Загуба на естроген също може да доведе до промени в размера и чувствителността на вулвата, вагината и клитора, както и намаляване на притока на кръв към тези области.

Естрогенът не е единственият хормон, за който трябва да се притесняваме, все пак. Тестостеронът също играе роля в сексуалното ви желание и удовлетворение. Въпреки това изследванията показват, че жените с необичайно ниски нива на тестостерон се възползват от допълнителен тестостерон. Ние също така знаем, че приемането на орален естроген може да намали нивата на разположение тестостерон чрез увеличаване на размера на секс-хормон-свързващия глобулин (SHBG). Тестостерон се свързва с SHBG, което го прави безполезен за сексуалността.

Това са всички въпроси, които трябва да обсъдите, когато подхванете темата за сексуалното желание и секса с вашия лекар. Това е така, защото там са медицинските възможности за противодействие на спада на естроген в тялото на тази възраст. Например, локално приложения естроген под формата на крем, пръстен или хапче, поставен във влагалището може да помогне за възстановяване на тъканите, здравината, гъвкавостта и смазването на влагалището ви.

В действителност, проучвания на тези продукти намират изключително високи нива на подобрение в диспареуния, при 93 на сто от жените, отчитат значително подобрение и между 57% и 75% казват, че сексуалната им комфорт е възстановен, в сравнение с преди употребата им.

Ако предпочитате да не вземате допълнително естроген, обмислете възможността за използване на някои продукти, предназначени за увеличаване на сексуалния комфорт.

Защото физически няма пречка да правите секс, единственото което ви трябва е да се погрижите за комфорта. Дълготрайните вагинални овлажнители предоставят „отърваване” от вагиналната сухота в продължение на четири дни, което увеличава вероятността полово сношение да е по-малко болезнено. Те нямат ефект върху основната причина за вагинална сухота.

Ако вашите сексуални проблеми са свързани с нисък тестостерон, вашият лекар може да предложи използването на гел тестостерон или дори поставяне на тестостеронни пелети. На другия край на спектъра са сексуалните проблеми, които не възникват по повод на хормонални или медицински проблеми, те са просто резултат от различните отношения. Така например, целият мит, че жените губят интерес към секса около времето на менопауза може да се дължи просто на скуката.

В крайна сметка, изследванията показват, че докато честотата на секса падне наполовина през първата година на брака, това отнема още 20 години, за да се появи такъв голям спад отново около средната възраст. Може би това се дължи, че жените (и мъже), просто губят своите партньори или ги приемат за даденост, или че сексът се е превърнал в една от всичките досадни рутинни.

Едно скорошно проучване за оценка на сексуалността при жените преди и след менопаузата в което участват 25 000 жени на възраст между 20 и 70 години установи, че между 24% и 36% от жените, независимо дали са в постменопауза, хирургически постменопаузални или жени в предменопауза, имат ниско сексуално желание. С други думи, липсата на сексуален интерес не е свързана с възрастта, но за другите проблеми, като възбуда, оргазъм или намалено удоволствие е виновна именно тя.

Други проучвания на "стари" жени показват, че при 43% от жените има ниско желание, 39% са с лошо смазване и 34% с невъзможност да изпитат оргазъм. Интересното е, че данните сочат, че сексуалните дисфункции, свързани със стрес не са по-чести при жените на възраст между 45 и 65 (в сравнение с по-младите жени). Една от причините за това може да бъде, че по-възрастните жени, може да променят очакванията си за сексуалната функция и следователно могат да изпитват по-голямо удовлетворение в сексуалния си живот, въпреки неизбежните последици от застаряването на тялото.

В крайна сметка вие заслужавате динамичен, вълнуващ сексуален живот (ако го искате), без значение каква е вашата възраст. Чрез проучване на причините за промените в сексуалния ви живот с партньора ви и вашето правилно здравеопазване, предприемането на необходимите стъпки за разрешаването на проблеми от всякакво естество, можете да си осигурите един нормален сексуален живот!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
анонимен
анонимен
23.10.2014 20:27
Много ценна информация за жените , а и за мъжете . Особено за дамите над 50 години е едно успокоение , че няма невъзможни неща за да се чувстват винаги млади . Прекрасна тема и много , много полезна .
0
0
Нелси
Нелси
16.06.2013 16:27
Ползването на автоматичен преводач наистина е очевидна, а и текстът е пълен с елементарни грешки!!!
1
0
Деметра
Деметра
16.06.2013 16:04
Простотии.
0
0
???
???
15.06.2013 12:15
А ако си в млада възраст и 5 години се въздържаш, чакайки подходящия, може ли да се получи същия отрицателен ефект върху тъканите на влагалището, т.е. да се свият и атрофират? Съвсем сериозно питам и чакам отговори.
0
2
Lady
Lady
13.06.2013 10:54
Изключително се дразня, когато чета текстове, преведени от автоматичен преводач. Поне един редактор си назначете, да не се излагате!
Иначе темата е интересна.
0
0