Сексуална дисфункция при жените

Сексуална дисфункция при жени

Много жени имат проблеми със секса в някакъв етап в живота си. Ето един поглед към някои форми на женската сексуална дисфункция, както и съвети за това къде да получите помощ, ако тя ви засяга.

Според съвети на специалистите, сексуалните проблеми засягат около 50% от жените, и стават по-чести, след като жените узреят. Дисфункцията може да включва загуба на желание, загуба на възбуда, проблеми с оргазъм и болка по време на секс.

Да се идентифицират причините за сексуална дисфункция, както физическите, така и психологическите фактори трябва да бъдат разгледани, включително връзката на жената с партньора и.

Загуба на желанието

Загубата на желание, или липсата на сексуално влечение, влияе на някои жени в определени моменти от живота (като бременност или времена на стрес). Но някои го изпитват през цялото време.

Липсата на сексуално влечение може да има набор от физически или психологически причини, включително диабет, депресия, проблеми в отношенията, хормонални нарушения, прекомерна употреба на алкохол и наркотици, умора и предишен, травматичен сексуален опит.

Сексуални проблеми

Желанието за секс също може да намалее, ако при една жена естествените нива на тестостерон спаднат. Тестостеронът се произвежда в яйчниците и надбъбречните жлези, така че нивата могат да паднат, ако те са отстранени или не функционира правилно.

Психосексуалната терапия може да помогне на една жена да преодолее проблемите на оргазма. Тя включва проучване на чувствата и за секс, проучване на нея самата и връзката и.

Проблеми с оргазма

Те могат да бъдат разделени на два вида: първични (когато една жена никога не е имала оргазъм) и вторични, когато една жена е имала оргазъм в миналото, но сега не може да достигне до такъв. Някои жени не трябва да имат оргазъм, за да се наслаждават на секса, но невъзможността за достигане до оргазъм може да бъде проблем за някои жени и техните партньори.

Причините, поради които една жена не може да има оргазъм, може да включват страх или липса на знания за секс, да не е в състояние да се "пусне", да не е достатъчно ефективна стимулацията, проблеми в отношенията, нарушения в настроението (например депресия) и предишен травматичен сексуален опит. Изследвания се извършват на определени медицински условия, които засягат кръвта и инервация на клитора, за да се види дали това засяга оргазъмът.

Психосексуалната терапия може да помогне на една жена да преодолее проблемите с оргазма. Тя включва проучване на чувствата и за секс, връзката и.

Болка по време на секс

Спяща двойка

Болката по време на секс (наричана още диспареуния) е често срещана след менопауза, тогава нивата на естроген намаляват и вагината се чувства суха. Това може да се отрази на желанието на жената за секс, но има кремове, които могат да помогнат. Посъветвайте се с вашия личен лекар или фармацевт.

Сексуална дисфункция може да настъпи когато мускулите в или около влагалището получат спазъм, като полово сношение става болезнено или невъзможно.

Това може да подейства на жената много шокиращо и тревожно. Това може да се случи, ако жената асоциира секса с болка или "погрешно", ако тя е имала вагинална травма (раждане, епизиотомия), проблеми в отношенията, страх от бременност, или болезнени състояния на влагалището и околното пространство.

Решение на проблема

За да се установи причината за сексуална дисфункция, лекарят или терапевтът ще трябва да ви задават въпроси за вашето медицинско, сексуално и социално положение. Вашият личен лекар може да извършва тестове за откриване на медицински състояния или проблеми.

Ако вашият проблем е свързан с липсата на хормони (като тестостерон или естроген), хормоно-заместителната терапия (ХЗТ) може да помогне.

Лечението на други състояния като диабет или депресия може да облекчат симптомите на сексуална дисфункция. В много случаи на сексуална дисфункция, сексуална терапия може да помогне. Говорете с партньора си за проблема си, и отидете на терапевт заедно, ако можете. Не се притеснявайте. Много хора изпитват сексуална дисфункция, и има начини да получите помощ.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Viva
Viva
01.06.2013 07:32
Статията дава доста насоки за предполагаеми причини.
От разказаното, излиза, че не ти е било хубаво почти никога. Разграничи за себе си вероятната причина дали има физиологичен или психологически произход, и потърси съответния специалист. Ако е физически дискомфорт -АГ, ако е психологически -психолог, сексолог. Има ли си в миналото си преживяна травма/психологична/, примерно,да се страхуваш от нещо, свързано с акта, това може да ти се отразява, да не можеш да се отпуснеш достатъчно и пр.Или пък гинекологична -също си дава отражение. Не пишеш дали си раждала - и как-нормално, или с усложнения. Хормони изследвани ли са - както си го пише. Въобще, от статията може да отхвърляш/потвърждаваш вероятни причини и да търсиш решение с помощта на специалист. Желая ти успех!
0
0
???
???
23.05.2013 02:16
А може ли ако отдавна не съм го правила да спре да ми е хубаво? Не говоря за оргазъм, а по принцип да не изпитваш никакво удоволствие и да нямаш никаква чувствителност докато го правите? Аз от 5 години не съм го правила и сега срещнах човек, в кого съм много влюбена, а не усещам нищо като го правим. Някой може ли да каже на какво се дължи? С първия ми приятел също не ми беше хубаво. Започнах да изпитвам някакво удоволствие почти в края на връзката и после вече имах желание, но вече нямаше с кой. После това желание постепенно стихна и след 5 години срещнах човек, в когото силно се влюбих и реших да му се отдам, а установих, че не ми е хубаво, въпреки, че той се държа много нежно(преди няколко дни ни беше за първи път). Може ли да е от дългото въздържание? Това ще се оправи ли с времето, ако го правим по-често, или трябва да търся лекарска помощ?
0
0