ezine.bg»Статии»Интимно»Причини за намалено либидо

Причини за намалено либидо

Намалено либидо

Пониженото либидо е разстройство на половата функция, което се характеризира с неизразителност на половото влечение. Слабото сексуално желание може бъде предизвикано от общи заболявания на организма.

Влияние оказват и невротичните разстройства, както и ендокринните нарушения. Либидото се влияе и от страничните ефекти на някои лекарства, вродена патология и дори от дълго сексуално въздържание.

Пониженото либидо води до нарушаване на нормалния полов живот, развитие на негативни явления в органите на малкия таз, депресия и сериозни психологични проблеми.

Сексуалното желание зависи от много фактори: настроение, физическо състояние, емоционален фон, обстановката по време на половия акт и други.

Липса на желание за секс

При някои хора либидото се понижава в зависимост от сезона. Освен това промяната на социалния статус и професионалните проблеми също му оказват влияние.

Хроничните и остри заболявания на сърдечно-съдовата или храносмилателната система, заболяванията на бъбреците или бели дробове също могат да предизвикат временно или постоянно понижаване на либидото.

Най-често, според съвременната андрология, причината обаче се крие в неблагоприятните психологически фактори. Така депресия, липсата на настроение, стрес, умственото и физическото претоварване, личните и семейните проблеми, много по-често са причинители на пониженото либидо, отколкото заболяванията.

Дългото въздържание от сексуални контакти, злоупотребата с алкохол, пушенето и непълноценното хранене, особено съчетани с други фактори, повишават вероятността от намаляване на либидото.

Психологическите причини, например като продължителен стрес, тревожност, депресивни състояния, преживявания на сексуални неуспехи, могат да доведат до намаляване на сексуалното желание и дори до пълното му отсъствие.

Неправилното възпитание на момчетата, основано върху прекалена строгост, също може да стане причина за бъдещо понижено либидо в зряла възраст.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати