Пет големи мита за любовта

Митове за любовта

Любовта е необятна, уникална и често объркваща. Много е изписано за любовта и винаги има какво още да се добави. И въпреки че, тя е строго индивидуална за различните двойки, има някои клишета и митове, които се споделят от всички влюбени по света. Ето класация на петте най-разпространени мита за любовта.

Срещаме любовта на живота си случайно – Според проф. Юрий Щербатих, психофизиолог и доктор на биологическите науки: “Все още не може да се измери любовта с научни методи. Но има най-различни теории как човек намира своята половинка. Една от гласи, че избраникът на девойката всъщност прилича на нейния баща, а при момчето – на неговата майка. Според друга теория човек си избира партньор подобен на този, към когото в детството си е преживял незавършено чувство“.

Любов

Изследвания през последните години показват, че носът е този, който избира „сродната ни душа“. Специални вещества, отделяни от потните ни жлези в областта на слабините и подмишниците, „подсказват“ на партньорите каква точно е имунната ни система. Колкото по-различна имунна система, респ. имунна устойчивост към различни заболявания имат двама души, толкова по-силно е привличането между тях. Този, хитър еволюционен механизъм, е наречен „хетерозис“. Така природата се грижи да получи индивиди с увеличена жизнеустойчивост.

Любовта е лудост – само така ви се струва. Всъщност е далеч по-сложно. Експертите сравняват любовта с наркомания. „При влюбените и наркоманите се изработват и отделят еднакви хормони, ендорфини, които са много подобни на морфин. Те имат способност да намаляват болката и да засилват чувството за удоволствие.“, обяснява приликата д-р Щербатих.

Мъжете харесват само красавици – добрата новина е, че мъжете просто харесват всички жени в детеродна възраст т.е. около 20-35 годишни. Според изследване на холандски учени от университета в Грьонинген мъжкото либидо не дели жените на красиви и грозни. Хормоналната реакция на мъжкия организъм към целия женски пол не зависи от външността на жената. Просто такава реакция генетично е заложена в мъжкия организъм. Някои учени стигат дори по-далеч. Те смятат, че мъжете подсъзнателно „отбягват“ красавиците, защото се притесняват от възможно отхвърляне.

Секс

Ако след секс мъжът не ви гушка - значи не ви обича. Разбира се, че ви обича. Сексът е бил страхотен и той е задоволен. Просто наистина, ама наистина не му се говори. Еволюционните психолози от Мичиганския университет са открили пряка зависимост между моменталния сън при мъжете и повишената бъбривост на половинките им.

Един от авторите на проучването, д-р Даниел Крюгер обяснява: “Колкото повече на една жена й се искат ласки и разговори след секс, толкова по-голяма е вероятността партньорът й просто да заспи. Сънят играе ролята на несъзнателен, защитен организъм, предпазващ човек от чуждата активност“.

Любовта отслабва и изчезва с времето. Доскоро се смяташе, че романтичната любов трае средно между три и седем години. Според учените, това се обуславяло от факта, че за това време двойката успява да създаде поне едно дете и по този начин да „обезпечи“ предаването на гените си. Изследване на учени от Университета в Ню Йорк опровергават това схващане. Проведен от тях експеримент върху двойки с различен семеен стаж доказало, че дори и след двадесетгодишен брак любовта съществува.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати