ezine.bg»Статии»Интимно»История на жартиерите

История на жартиерите

история на жартиерите

Появата на жартиерите е била предизвикана от съществуването на чорапите. Първи за създаване на жартиери са се погрижили французите.

Преди появата на жартиери те са използвали кожени колани с бримки, които са се прикрепяли към горната част на чорапа. В началото за жартиери са се използвали ленти и копринени ивици.

Най-красивите жартиери са се изработвали във френския град Лион, а след това и в английския град Ковънтри. Жартиерите са се връзвали или са се закопчавали над или под коляното.

Върху някои жартиери са били бродирани надписи като „Няма какво да търсите тук” или „сърцето ми е заето”. Модата на дантелените жартиери е въведена от мадам де Помпадур, фаворитка на крал Луи XV. Тя украсявала жартиерите си с дантели и панделки.

Към края на XVIII век любителките на модата отдават предпочитанията си на жартиери с медни пружини, които са зашити в тях. Пружините гарантирали, че чорапите няма да паднат.

жартиери

Жартиерите се изкачвали по-нагоре, докато не стигнали до средата на бедрото и нагоре. Те се превърнали не само в елемент за закрепване на чорапите, а в еротичен аксесоар, който развихрял въображението на мъжете.

Скъпите жартиери били украсявани със скъпоценни камъни, дантели, сатенени ленти. Някои мъже също носели жартиери, с които прикрепвали чорапите си по-здраво.

Традицията да се хвърля жартиер на сватбата възниква през 1348 година, когато английският крал Едуард III танцувал с графиня Солсбъри, в която бил влюбен.

За да спаси честта на дамата, той вдигнал жартиера ѝ и го вързал на коляното си. Това станало причина да се създаде Орденът на жартиерите, в който членували 24 рицаря.

В някои европейски страни съществувала традиция всяко неомъжено момиче да си откъсва за късмет по малко парченце от роклята на младоженката.

За да се прекъсне традицията на разкъсаните рокли, булките започнали да свалят жартиера си и да го хвърлят или това да прави младоженецът.

На някои места имало традиция на сватбата младежите да се състезават кой тича най-бързо. Победителят можел да вземе жартиера от булката и да го сложи на любимата си - това гарантирало нейната вярност.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати