ezine.bg»Статии»Интимно»Какъв е интимният живот на синестетите?

Какъв е интимният живот на синестетите?

Синестети
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Синестезията е изключително рядко явление. При него сетивата се сливат или разместват. Хората с това необичайно състояние се наричат синестети. Те могат например да чуват цветно, да виждат ароматите, да усещат звуците на допир и т.н. Състоянието не се определя като заболяване, тъй като се случва само в главите на тези хора.

Интересният въпрос, който занимава науката, обаче е какво е да правиш секс, ако си синестет? За да разберат това, група изследователи са направили определени проучвания.

При най-честият вид синестезия хората виждат всяка буква или цифра в определен цвят. В други, доста по-редки случаи, думите имат вкус или допирът има определен звук.

В интимните изживявания участие взимат всички сетива. Поради това се предполага, че за синестетите преживяването е в пъти по-вълнуващо. Тъй като сетивата се преплитат по най-разнообразни начини, сексуалната възбуда и оргазмът имат зрителни и какви ли не още измерения.

Маркус Зедлер от Хановерската медицинска школа е водещият учен в проведеното проучване, целящо да определи разликите в сексуалното изживяване при синестетите, в сравнение с повечето от нас.

Участниците синестети в проучването попълват различни въпросници, отнасящи се до сексуалните им усещания и синестетични преживявания. Резултатите показват, че синестетите изживяват по-дълбоко състояние на сексуален транс, без обаче да изпитват по-голямо удовлетворение по време на полов акт.

Към изследването са приложени и изключително любопитни цитати, извадки от анкетите. Те са в ред, определен според фазите на сексуална реакция. Така например началната фаза е с нюанс на оранжево, което с нарастване на възбудата става все по-ярко и първоначалната мъгла се превръща в стена. По време на върховия момент стената избухва, има кръгови структури и синкаволилави тонове. Финалната фаза варира между розово и жълто.

Наскоро друго проучване установи неоспоримо, че почти всички хора в определени моменти преживяват синестезия в някаква степен. Онези, при които това е отчетливо и постоянно обаче, са малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати