ezine.bg»Статии»Интимно»Какво представлява аноргазмията

Какво представлява аноргазмията

Секс

Аноргазмия е медицинското название на състояние, при което обектът е неспособен до достигане на оргазъм. По-често се наблюдава при жени и най-вече при тези след менопауза. При мъжете в най-честите случаи пък състоянието не е придружено от еректилна дисфункция.

За проблемът с аноргазмията се говори от сравнително скоро, въпреки че присъства в ежедневието на мнозина от години. Това не е болест, а психологическо състояние. При него се предизвиква неудовлетвореност от сексуалния акт, ментално затормозяване и дискомфорт.

Тъй като проблемът е много личен и дори неудобен, няма как да бъде определено колко разпространен е той. Повечето хора го загърбват, тъй като не знаят, че това изобщо може да се излекува и не са запознати към кого трябва да се обърнат за медицински съвет.

Аноргазмия

Оргазмът е изживяване, което се случва в мозъка. Поради това липсата му може да се дължи именно на различни нива от нервната система в него – в периферните нерви, гръбначния и главен мозък.

Когато причината се крие във вегетативните нерви, провеждащи информация от и към гениталната зона, е възможно да бъде нарушена както способността за достигане на оргазъм, така и еректилната функция при мъжете.

Те могат да се засегнати от различни травми в тазовата област, операции на простатата или на тумори в малкия таз и други. При жените най-честата причина може да са всякакви операции на вътрешните полови органи, разкъсване на съдове и нерви при усложнено раждане, Цезарово сечение и други.

Метаболитни нарушения като диабет и алкохолизъм пък могат да доведат до полиневропатия, която също е причина за липсата на удоволствие от акта. Състоянието може да се подобри с контрол на кръвната захар и ограничаването консумацията на алкохол, но само ако нервите не са безвъзвратно увредени.

Ако проблемът се крие в гръбначния мозък, то най-вероятно нервните влакна могат да бъдат прекъснати от травми или различни инфекциозни фактори.

Приемът на редица медикаменти, действащи на мозъчно ниво и използвани в психиатрията, също имат като страничен ефект намаляване на либидото и аноргазмия.

Освен физически причините за аноргазмия могат да бъдат и психологически. Фактори като психическата затормозеност, хронично натрупан стрес, невъзможността за отпускане по време на секс, комплексите от всякакво естество са само част от тях. Поради това консултацията е психолог е едно от най-добрите решения за преодоляване на проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати