Сексът повишава духовността и дарява на хората вяра

Секси монахини

Хормоните, които се освобождават в тялото по време на секс, могат да увеличат духовността и да накарат хората да повярват в Бог, твърдят учени. Според проучване този ефект се дължи най-вече на повишените нива на окситоцин. Този хормон насърчава социалните контакти, помага на жените при раждане и стимулира вярата в свръхестественото и респективно религиозността.

Изследването е на екип от учени, работещи в лабораторията на Университета Дюк в Северна Каролина. Те изучавали влиянието на високите нива на окситоцин върху мъже на средна възраст. Специалистите установили, че високите нива на хормона предизвикват рязко увеличаване на духовността в респондентите. Учените забелязали, че ефектът е продължителен и се забелязва дори и две седмици след това.

В изследването участвали 100 мъже на възраст от 35 до 45 години. Те били разделени на две групи. Едната получавала плацебо, а другите – окситоцин. Представителите на първата група не съобщили, че изпитват по-високи нива на духовност, докато при вторите били отчетени изключително високи нива на положителни емоции и духовност.

Нашето изследване цели да внесе допълнително светлина в ефекта на биологичните фактори, които могат да засилят духовните преживявания. Досега сме изследвали какво е влиянието на медитацията и друга подобна физическа тренировка за състоянието на духа, но не и влиянието на хормоните, казва социалният психолог и водещ на изследването Пати Ван. - По всичко изглежда, че окситоцинът е основната причина телата ни да изпитват духовни убеждения, казва още тя.

В групата, приемаща окситоцин, учените отчели, че хората били по-щастливи, всички смятали, че животът е хубав и има смисъл и висша цел. Тези чувства били отчетени както при религиозните участници в изследването, така и при атеистите.

Окситоцинът се произвежда естествено в хипоталамуса. Предишни изследвания на хормона са показали, че той играе важна роля в насърчаването на съпричастността, доверието, социалното свързване и алтруизма. Той се произвежда, за да може човешкото тяло да понесе по-леко стреса, като най-високите му нива се отчитат по време на секс и раждане.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати