Изобретиха ваксина за мъже, пазеща жените от бременност

интимно

Учени изобретиха контрацептивна ваксина, която намалява броя на сперматозоидите и премахва до 96% опасността от нежелана бременност. Създателите й обясняват, че тя е почти толкова ефективна, колкото и женските хапчета против забременяване.

Новият метод за контрацепция може да доведе до балансирането на отговорността за контрол на раждаемостта при двата пола след повече от десетилетие, в което това задължение се поемаше основно от жените.

За съжаление, към момента ваксината е спряна. Това се дължи на множеството странични ефекти, които са се проявили сред мъжете, върху които е тествана. Част от тях са депресия, акне и повишено либидо.

Ваксината е тествана в продължение на една година. През този период е имало само четири бременности от 266 участвали двойки. Полученият процент на бременност се равнява на 1. 57 на 100 потребителя и е сравним с този на комбинираните контрацептивни таблетки при жените.

ваксиниране на мъж

Самото средство против забременяване съдържа два хормона – прогестоген, който блокира производството на сперматозоиди чрез въздействие върху хипофизата, и тестостерон, който неутрализира произтичащото намаление в мъжки хормони.

Двойките, включили се в изследването, отначало използвали както ваксината, така и други методи за контрол на нежеланата бременност. След втория месец те започнали да разчитат само на инжекциите. Мъжете се инжектирали с тях на всеки два месеца до края на едногодишния тестов период.

Проучването установило, че е възможно да има хормонален контрацептив за мъже, който намалява риска от нежелана бременност. По ваксините трябва обаче още много да се работи, за да може да се достигне перфектният баланс между ефикасност и безопасност. Едва тогава те ще могат да бъдат допуснати на пазара, официално обяви говорителят на Световната здравна организация Марио Фестин.

Въпреки това близо три четвърти от мъжете, участвали в тестовете на ваксината, заявят, че са готови да продължат да ползват ваксините въпреки нежеланите ефекти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати