Сексът без презерватив е полезен за здравето?

Сексът без презерватив е полезен за здравето?

Гневът на цял куп лекари си навлече един от водещите шотландки физиолози Стюарт Броуди, като публикува изследванията си. Според него сексът без презерватив е полезен както за физическото, така и за психическото здраве на човека.

Според него сексът с презерватив води до стрес и депресии. Професор Броуди е убеден, че човешката натура по природа е програмирана да получава удоволствие от секс без предпазни средства.

Според него причина за това е, че незащитеният начин на сексуално общуване дава на двойката еволюционни предимства, т.е. те имат повече шанс да се сдобият в скоро време с наследник.

Това е единственият тип сексуално поведение, който е предпочитан от еволюцията, твърди професорът. Според него това не е случайност. Изводите му се базират върху изследвания на сексуалното поведение на 99 жени и 11 мъже.

След като използвал скала за психологическото здраве, разработена в Канада, Броуди стигнал до извода, че използването на кондом по време на секс се асоциира у хората със стрес и с депресивни състояния.

Тези от доброволците, които правели секс, без да се предпазват, по-добре се справяли в стресови ситуации. Тяхното психическо здраве било много по-стабилно, отколкото на останалите участници в експеримента.

Тези, които с охота използвали латексовия предпазител, в стресови ситуации реагирали доста неадекватно. След като изследвал психическото им състояние, професорът стигнал до извода, че то е доста нестабилно.

Сексът без презерватив е полезен за здравето?

Всички организации, които се занимават със сексуално и репродуктивно здраве, избухват в яростна критика срещу шотландеца. Те са убедени, че хората ще са по-доволни, ако са в депресия, но са здрави.

Еволюционното развитие може да е важно, но хората трябва да планират забременяването, за да е желано. Също така ще е изключително неприятно да разберат, че са се заразили от венерическа болест. Тогава едва ли ще са в добро психическо здраве.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати