Как липсата на секс се отразява на тялото ви

Как липсата на секс се отразява на тялото ви

Има много причини, заради които да настъпят смущения в сексуалния живот на човек. Такива могат да бъдат стресът, дългите часове в офиса, пътуванията, дори и някои медикаменти. Всички тези фактори могат да провалят вашите способности и желание за любовни ласки.

Сексуалните смущения водят със себе си проблеми както с психическото, така и с физическото здраве.

На първо време може да се почуствате тревожни и стресирани. Сексът помага на хората да изпуснат парата. Изследвания показват, че хората, които нямат редовен сексуален живот, са с 45% по-заплашени от депресия. По време на секс мозъкът освобождава чувствителни химикали като ендорфини и окситоцин, които помагат да се чувствате по-спокойни.

Вярно е, че по-малкото секс може да намали излагането на микроби и риска от някои опасни заболявания, но също така ще попречи да се възползвате от многобройните му ползи. Доказано е, че креватните занимания чувствително повишват имунитета. Хората, имащи поне два сексуални акта седмично, имат с около 30% увеличение на имуноглобулин А (IgA) в сравнение с тези, които са правили секс рядко или никога. IgA е протеин, който се бори срещу инфекции и е една от първите защитни линии на организма срещу вируси.

Нежеланието за секс може да се отрази на вашето щастие, близост и сигурност. Липсата на сексуален живот понижава нивата на на окситоцин, който поддържа баланса и правилното фунциониране на мозъка. Това може да доведе в близко време до несигурност, депресия и раздразнение, а в по-далечно бъдеще дори до деменция и Алцхаймер.

Как липсата на секс се отразява на тялото ви

Влошеният сексуален живот може да доведе до изтъняване на вагиналните стени поради нарушено кръвообращение. При настъпването на менопаузата тялото не произвежда достатъчно естроген. Това може да доведе до вагинална атрофия, състояние, при което вагиналните стени стават тънки, сухи и по-склонни към разкъсване. Редовният секс обаче стимулира кръвообръщението, което спомага стените на вагината да бъдат здрави и еластични.

Липсата на секс при мъжете може да доведе до редица проблеми с простатата. Едно голямо проучване от 2016 г., публикувано от Центъра по европейската урология, установява, че мъжете, които еякулират поне 21 пъти месечно, значително намаляват риска от рак на простатата. Една от причините? Честите еякулации могат да отстранят потенциално вредни вещества от простатата и могат да предотвратят образуването на тумори.

Така че не се отказвайте от секса. Ако просто отделите време за малко упражнения, за консумация на зеленчуци при всяко хранене и си дадете време за почивка, сексуалните проблеми могат да останат в миналото. Не ги неглижирайте. Ако не изчезнат, обезателно потърсете консултация с лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати