Тревога! Хранителни разстройства заплашват и децата

Дете

Хранителните разстройства са се превърнали в бича на новото време. Те са срещат сред все повече мъже и жени, като с времето те започват да засягат все по-млади хора. Притеснителното обаче е, че състояния като булимия, системно преяждане и анорексия започват да заплашват както тийнейджъри, така и деца в съвсем ранна възраст.

Хлапета на осемгодишна възраст вече са недоволни от телата си, което показва висок риск от хранителни разстройства, сочи ново изследване на британски специалисти от Лондон. Същевременно те открили, че леко повишаване на самочувствието на тази възраст намалява опасността от развитие на хранителни разстройства в по-късния живот.

Специалисти проследяват 6000 деца под 14-годишна възраст по отношение на хранителните разстройства и откриват значителна разлика между момчета и момичета.

По-специално, момичетата с ниско самочувствие имали повишен риск от хранителни разстройства, независимо дали са с наднормено тегло или не. Сред момчетата нарушенията в храненето са били открити само сред хората с наднормено тегло или затлъстяване. Това обикновено се случва при достигане на юношеството.

Като цяло проучването показва, че 5% от момичетата и 3% от момчетата са недоволни от телата си. Така самооценката на 8-годишните деца се оказа критичен фактор за проблемите в юношеството, казват експерти.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари