Възрастните майки раждат гении

Родители

Австралийски лекари твърдят, че възрастта на родителите оказва пряко въздействие върху интелектуалната способностите на детето. Каква е зависимостта между здравето на детето и възрастта на родителите учените се опитват да определят от дълги години.

В това отношение вече има много теории. Например, една от тях твърди, че колкото бащата е по-възрастен, толкова рискува дедето му да се роди аутист. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят.

Съгласно друга теория децата на твърде младите бащи често страдат от различни хронични заболявания. Проучване на австралийски учени завърши с впечатляващи резултати: лекарите установиха, че възрастта на родителите оказва пряко влияние върху акъла на бебето.

Учените решили да проведат изследване, понеже като цяло средната детеродна възраст в света постепенно се увеличава. Все повече и повече хора се опитват първо да си осигурят надеждна работа, да си имат собствен дом, да натрупат спестявания и едва след това да увеличат семейството си.

Дете

И така, според учените от Австралия децата на по-възрастните бащи имат по-ниски познавателни (когнитивни) умения в сравнение с децата, родени от по-възрастни майки. Те се раждат по-умни от връстниците си и често имат заложени способности на гении.

В проучването изследователите анализирали резултатите, показани от децата в различни тестове. Изпробвали способността им да мислят логично, да се съсредоточат, да запаметяват информация, способността им да четат и да пишат.

Изследването е обхванало 33 хиляди американски деца. Причината за този ефект учените все още не могат да обяснят напълно. Предполагат, че по-възрастните майки проявяват по-голяма отговорност към своите деца, начина им на възпитание и правят това по начин, който подпомага и подобрява интелектуалните способности на наследниците им.

Това обаче не обяснява защо децата на по-възрастните бащи показват по-слаби резултати в тестовете. Учените предполагат, че на умствените способности на децата може да повлияе качеството на спермата на бащата, която се влошава с нарастване на възрастта.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Анализатор
Анализатор
15.03.2015 11:30
Народа го е казал:
От стара коза яре...
Значи е умно...
3
1
Вали
Вали
30.11.2014 15:12
Ясно:Майка на около 40 години и баща на около 30 години са идеалната комбинация за умно дете.Всъщност това е много хубаво.
3
1
Ева
Ева
03.04.2014 20:30
Родителите на Путин са били над 40 години,когато той се е появил на бял свят
0
1
the dollar
the dollar
18.10.2013 23:19
Голяяяямо откритие направихте. Много ясно, че ще е по-умно детето, ако майка му е по-възрастна. Майка на 15 може да го научи да ходи по дискотеки, виж някоя на 30 ще седне и ще се занимава с него, ще има доста повече неща, които ще знае за живота, за да знае как по-добре да възпита детето си, та да не изглежда то като невъзпитано и неконтролируемо, ходещо нещо.
4
1
Мая
Мая
29.06.2013 23:51
И аз клоня към същия извод :)
0
2
алла
алла
29.06.2013 10:34
Ясно : Възрастна майка и млад татко е перфектната комбинация,за да се роди гений !
9
0