Поведенчески проблеми при децата

Поведенческите проблеми при децата се изразяват чрез насилие

През последните години все повече се говори за поведенчески проблеми при децата. Причините са няколко – на първо място, в съвремието се възприе концепцията, че не срамно да се потърси помощ от психолог, а тези проблеми станаха на дневен ред. Все по-чести са случаите на агресия при децата – в училище, у дома, на детската площадка. Безспорно има ръст в подобни прояви.

Какво са поведенческите проблеми при децата? За такива може да се говори, когато тенденция в поведението е с продължителност повече от 6 месеца. Подобни прояви често се съчетават и с неблагоприятна среда, трудности при комуникацията с околните, неуспехи в училище.

От известно време активно се дискутира и проблемът наречен, дефицит на вниманието. Това състояние се характеризира с проблеми като нарушено внимание и импулсивност. Децата често се разсейват, липсва им постоянство, трудно се фокусират. За хиперактивност при децата пък е типично постоянното желание за движение, за извършване на активности, тоест – самото разсейване.

Най-чести са именно поведенческите проблеми при хиперактивни деца. Агресията се наблюдава особено често – учениците отказват да следват инструкции от учителите, често дори и от родителите. Съпроводени са с емоционални изблици, когато към тях има определени изисквания, които те не желаят да покрият или пък им е трудно да разберат какво точно се изисква о тях.

Друг поведенчески проблем – импулсивността. Децата не могат да задържат вниманието си върху определена задача, нямат толеранс върху еднообразието, често преминават от една дейност в друга.

Понякога децата развиват и отбранителен модел на поведение. Особено типичен за момчетата, в такава ситуация често се среща агресия, сприхавост, тенденция за спор и караници с близките, отказ да бъдат следвани каквито и да е правила.

Децата с поведенчески проблеми имат нужда от помощ

Всички тези признаци са симптоми на поведенчески проблеми и на детската хиперактивност. Психолозите съветват да се консултирате със специалисти в случай на нетипично държание на детето, оплаквания от други родители, деца или учители, както и при каквито и да е съмнения от ваша страна.

Не бързайте да определяте дали детето ви има поведенчески проблем, или пък е хиперактивно. Всички тези състояния са със строго характерни симптоми и само психолог може да ви насочи дали детето ви минава през класическа фаза, или с него трябва да се работи, за да се изкоренят токсичните навици навреме.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати