Лекарствата по време на бременност

Не приемайте лекарства по време на бременност без знанието на вашия лекар

Въпреки че има лекарства, които се считат за безопасни за приемане по време на бременност, ефектите на някои медикаменти върху нероденото бебе са неизвестни. Ето защо е много важно да се обърне специално внимание на лекарствата по време на бременност. Това се отнася особено за първия триместър, което е важен момент на развитие за вашето бебе.

Пренаталните витамини са безопасни и важни, когато сте бременна. Посъветвайте се с вашия лекар дали е нужен и не носи риск приемът на билкови лекарства и добавки. За колкото и био да биват рекламирани, в интерес на истината повечето растителни препарати и хранителни добавки не са доказали своята безопасност по време на бременност.

Като цяло, не трябва да приемате никакви лекарства по време на бременност, дори и без рецепта, освен ако това не е необходимо и съгласувано с лекарите.

При алергия безопасно е да се приемат дифенхидрамин и лоратадин.

При настинка и грип може да се прилагат солени назални капки или спрей, както и някои хомеопатични лекарства. Можете да си правите и гаргара с топла вода и сол. За да приемате което и да е друго познато и признато за безопасно лекарство срещу простуда и грип при бременност, трябва да се консултирате с лекаря си.

При запек може да се ползват някои слабителни лекарства по време на бременност, но отново първо трябва да се допитате до лекаря си. За да се отървете от състоянието, докато сте бременна, по-добре е да ползвате естествени средства, които доказано са безопасни и ефективни храни срещу запек.

Срещу диария, но само след 12-та седмица на бременността, могат да се вземат имодиум и парепектолин.

При обриви по време на бременност безопасно е да се прилага калардрил, хидрокортизонов крем или мехлем.

Доказано е, че някои алтернативни терапии са безопасни и ефективни за бременни жени за облекчаване на някои от неприятните странични ефекти на бременността. Говорете с лекаря си, преди да използвате някоя от тях. И не забравяйте, че естествено невинаги е равнозначно на безопасно, когато сте бременна.

При гадене по време на бременност може да се ползва акупунктура, акупресура, корен от джинджифил и витамин. Сок от праскови, круши или портокал също може да помогне.

Някои билки могат да заместят лекарствата по време на бременност

При болки в гърба потърсете масажист, обучен адекватно на пренаталния масаж.

Някои признати за полезни био продукти в концентриран състав могат да навредят на вашето бебе. Избягвайте перорални добавки като черен или син кохош, китайска ангелика, кора от памук, женшен, златен печат, хвойна, кава кава, ливаден шафран, рута, градински чай, жълт кантарион, сена, хлъзгав бряст, вратига, бял божур, пелин, бял равнец. Внимавайте и с приема на витамин А (големи дози могат да причинят вродени дефекти).

Избягвайте ароматерапевтични етерични масла от градински чай, босилек, исоп, смирна, риган и мащерка.

Когато се съмнявате относно някакви лекарства, добавки или терапии, попитайте лекаря си, преди да ги вземете или използвате.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати