Какво ви предстои по пътя на ин витро

Какво ви предстои по пътя на ин витро

Ин витро оплождането се извършва в лабораторни условия и представлява оплождане на зрели яйцеклетки със сперматозоиди извън женската полова система. Няколко дни след извършване на процедурата получените ембриони се връщат в матката.

Как протича ин витро оплождането?

Процедурата започва с първоначален преглед, при който се прави анализ на проблема, който двойката има, за да прецени какво да бъде лечението и какви са неговите шансове. Прави се изследване на малкия таз на жената, за да се отхвърлят съмненията за заболявания, които биха попречили на успеваемостта на процедурата. Ако има наличие на някакви изменения на тъканите на влагалището, маточната шийка и матката, то те трябва да бъдат предварително излекувани.

Чрез тънък катетър се проверява проходимостта на цервикалния канал, тъй като ако той е труднопроходим, ще бъде затруднено вкарването на оплодените яйцеклетки в кухината.

При направата на всички изследвания и премахване на пречките, лекарят разработва план за ин витро оплождането, уведомява двойката за стъпките, през които трябва да преминат, и с тяхно съгласие предприема необходимите действия.

За да се извърши ин витро оплождане, са необходими качествена яйцеклетка и сперматозоид. Яйцеклетките се получават или от менструален цикъл, или при стимулиране на яйчниците. Целта е да се увеличат шансовете за забременяване като се добият по-голям брой годни за оплождане яйцеклетки.

Стимулация на яйчниците се извършва със специални медикаменти - обикновено се назначават гонадотропни хормони. Целта на тази стимулация е да се стимулира образуването на колкото се може повече яйцеклетки, чието развитие ежедневно се проследява чрез ултразвуков апарат и кръвни тестове. Заедно с това се изследват и нивата на естрадиола неколкократно всеки ден.

След изпълнението на определени условия и 24 часа след последното приложение на гонадотропини се поставя друг хормон - човешки хорион гонадотропин, чиято задача е да ускори узряването на яйцеклетките. 36 часа след това се прави пункция и аспирация на фоликулите.

Ин витро

Фоликуларната пункция се извършва с трансвагинален ултразвуков уред, който е прикачен водач с тънка игла. Чрез него последователно се аспирират двата яйчника - взима се течност от фоликулите, която се подлага на изследване, за да се установи наличието на яйцеклетки. Процедурата трае половин час. След нея жената трябва да остане под медицинско наблюдение.

Взетите яйцеклетки се изследват за зрелостта и качеството им и се изолират в специален инкубатор при температура и условия, които стимулират развитието им. Проследяват се периодично, за да се поддържа доброто им състояние.

Семенната течност се осигурява от мъжа поне 2 часа преди оплождането. За доброто качество на сперматозоидите трябва да се спазва полово въздържание от 3 до 5 дни преди процедурата. Семенната течност се обработва и се съхранява в специална хранителна среда.

Оплождането се извършва в специална среда. Оплодените яйцеклетки се поставят в маточната кухина на 3-я или 5-я ден след пункцията. Процедурата е безболезнена и трае няколко минути. Преди нея на жената се прилагат медикаменти с успокоително и релаксиращо действие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати