ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да отучим бебето да спи при нас

Как да отучим бебето да спи при нас

Бебе спи само

Да приспиваш бебе е изморително. Още по-изморително е да спиш с бебето си. На практика това отнема времето за спокоен сън – по-голямата част от нощта прекарваме в страх, че можем да го натиснем или съборим. Затова най-доброто място за спане на най-малките си остава кошарата.

Много родители срещат трудности да научат бебето да спи само. Проблемът е, че повечето майки се чувстват садистично – през първите дни и седмици бебето ще плаче, а майчиният ви инстинкт ще ви кара да го успокоите, прегърнете и приспите. Истината е обаче, че подобни навици ще ви отдалечат от заветната цел – бебето знае как да ви манипулира и това е чрез плач. Разбира се, трябва да се научите да познавате детето си – кога плачът значи нещо и кога е просто от инат. Ето стъпките, които трябва да следвате, за да отучите бебето да спи при вас.

Направете график

Вероятно смятате придържането към график за скучно и досадно. Малките деца, особено бебетата, се нуждаят от такъв, при това сериозно. Техните организми все още не са достатъчно адаптирани към света и всяка промяна в режима им създава сериозен стрес и дискомфорт. Сигурно забелязвате как бебето плаче, когато минат само 15 минути след обичайното време за сън? Това е неговата реакция към стресът, който ги натоварва, защото са толкова малки. Затова създаването на график, в който да оставяте бебето си само, ще създаде перфектните условия да го научите на това, което желаете. Биологичният часовник на детето ви ще му подскаже, че е време за сън.

Не хранете бебето преди сън

Да, всички знаем и виждаме как бебетата се унасят най-лесно с бутилка мляко в уста. Но не това е начинът. Храненето веднага преди сън е вредно дори за възрастните, представете си тежестта за съвсем малкия стомах на новородено бебе. С храненето на бебето преди сън можете да постигнете две неща – колики и нежелание на бебето да заспива, освен ако не го храните. Искате ли да си го причините?

Научете бебето да заспива само в ръцете ви, но без да го люлеете

Това е плавен преход към преминаването от приспиване към отделянето на бебето да спи само. Така шокът няма да е толкова голям, преходът ще бъде плавен и бебето ще свикне бързо и лесно.

Оставяйте бебето в кошарата по-често

Спящо бебе

Не бива да поставяте детето си в леглото едва тогава, когато заспи. По този начин то не осъзнава какво се случва, защото заспива в ръцете на мама или татко, а след това се буди на друго място. Важно е да го оставяте в кошарката, когато още е будно. Така, дори и след известен плач, измореното дете ще заспи само. И малко по малко ще започне да свиква. Това не означава да оставяте бебето в кошарата, когато е напълно енергично или раздразнително. Трябва да го успокоите и едва след това да го оставите само в неговото легло.

Направете леглото привлекателно

Изберете завивки, които са меки и удобни ортопедични възглавница и матрак. Сложете красиви и успокояващи играчки – такива, които са привлекателни за детето. Полезно ще бъде да го оставяте само в кошарата и през деня – да поиграе в нея или просто да полежи. Така то ще я свързва с приятно място за почивка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати