Ако детето повишава тона

Ако детето повишава тона

Повишаване на тона на детето към родителите си, може да се случи някъде около 4-тата му годинка. Първият път може да ви шокира, но вторият или третият заплашва да прерасне в навик. Но какво можете да направите, ако ви повиши тон? Психологически съвети ще ви помогнат да спрете това - навреме и ефективно.

1. Не е възможно някой в семейството да позволи такъв модел на поведение – детето ще го възприеме като норма. И да разговаря с него за това негово държание, няма да помогне. Демонстрирайте спокойно отношение към детето, към другите в семейството и към съществуващите обстоятелства. Ако викате на детето, то също ще започне да се защитава с вик.

2. Проверете дали детегледачката (учителката, бавачката) вика на детето. Детето не трябва да получава явен пример от никого. Забележите ли, че някой крещи на детето, помолете го да не използва тази форма на комуникация.

3. Научете детето си да определя какви чувства го карат да повиши тон. Ако е възможно, трябва да обозначите тези емоции с думи. Подскажете му, че е по-добре да разкаже за тези чувства, а не да вика. Научете детето си, да използва приемливи начини за изразяване на гнева.

4. Щом детето ви повиши тон, спокойно му обяснете, че ви обижда такова поведение. По същия начин опишете разочарованието си от тона му. Емоциите на родителите трябва да съвпадат с думите.

Ако детето повишава тона

5. В условията, при които детето живее, не трябва да има много силни звуци. Детето трябва да има навика и комфорта от спокойна и тиха обстановка.

6. Повишете авторитета си в очите на детето, като проявявате уважение към него, но не забравяйте да запазите и неговото уважение към вас, доверието между вас. Ако детето повишава тон, въпреки всички мерки, предприети срещу този навик, индивидуален психолог ще осигури диагноза и съответната корекция на поведението.

Още едно решение - можете да се консултирате с детски невролог. Повишаването на тона може да е причинено от нарушения в работата на нервната система.

Опитайте, с добро, тихо и спокойно, като последвате тези простички съвети и ще пожънете успехи във възпитанието на вашето дете!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати