Бебеносенето - забравена традиция с много ползи

Бебеносене в слинг

Напоследък все повече се говори за бебеносенето. Може да е нов термин за вас, но на практика е традиция, съществуваща от векове. В днешно време изборът на носилка на бебето е огромен, шал, слинг, т. нар мей тай, раници и др. Всеки тип носилка има своите недостатъци и ползи.

Най-вероятно ще се нуждаете от повече от една за вашето дете, тъй като то расте и с това се променят неговите нужди. Имайте предвид и това, че бебеносилките издържат на различна степен на тегло, така че ще трябва да следите внимателно това. Ползите от бебеносенето са много и в тази статия ще разгледаме някои от тях.

Развива когнитивните и социалните умения

Когато носите бебето си, то има шанс да бъде социално ангажирано както с вас, така и със света около него. То ще ви чуе да говорите с другите, което ще помогне за развитието на неговите езикови умения. Плюс това различните позиции на тялото ви ще стимулират неговите сетива. То ще получи усещането за ходене, когато се движите напред, а ако се спрете внезапно или се обърнете, бебето неминуемо ще улови това. Всичките тези движения и промени в пейзажа могат да бъдат много вълнуващи за вашето бебе.

Предотвратява синдрома на плоската глава

Бебеносене

Когато бебето лежи твърде дълго, има риск да развие плагиоцефалия, т. нар плоска глава. Плагиоцефалията може да бъде предотвратена, ако държите или носите бебето си, вместо да лежи по гръб през цялото време в детско креватче, люлка или количка. Ако бебето получи тежка плагиоцефалия, може да се наложи да носи шлем, за да го коригират.

Бебетата плачат по-малко

Носенето на бебето през първите няколко месеца може да намали значително плача, което ще ви подари повече скъпоценни вечерни часове за сън. А повечето сън ще стимулира имунната ви система, което означава, че е по-малко вероятно да се разболеете. Проучванията показват също, че колкото повече плаче бебето, толкова по-стресирано става то. Увеличаването на стреса означава увеличаване на кортизола в организма. А това може да се отрази недобре на неговото невронно развитие, тъй като мозъкът му може да бъде негативно повлиян.

Предотвратява дисплазия на тазобедрената става

Дисплазията на бедрата е проблем, който засяга голяма част от новородените у нас бебета през първите няколко месеца от живота им. Оформянето на тазобедрената става започва в утробата на майката и завършва през първите няколко месеца след раждането на детето. За да се оформи правилно, бебешките крачета трябва да бъдат разтворени встрани и свити в коленете, позиция напълно естествена при носенето на бебето в слинг.

Свобода и удобство

Майките са заети дами и много често им се налага да вършат по няколко неща наведнъж. Но с новородено на ръце това е доста по-трудно. Ясно е, че задачите не могат да бъдат отменени и бебеносенето е това, което дава нужната свобода на ръцете и тялото.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати