ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Удивителни факти за раждането в Япония

Удивителни факти за раждането в Япония

Раждането в Япония протича по любопитен начин

Раждането на дете е един от най-щастливите мигове в живота на всяко семейство. Появата на нов човек се приема като събитието с най-важно значение за бъдещия ритъм, по който ще тече животът дълги години напред.

Всеки ще каже, че раждането на дете протича еднакво и това е така. В Страната на изгряващото слънце обаче има твърде много подробности, които изненадват любителите на статистиките. Ето любопитни факти за раждането в Япония.

1. Съвременната японка ражда първо дете на средна възраст от 32 години. Това е с 10 години повече, отколкото е била възрастта на нейната баба, когато е родила за първи път. Интересен факт е и това, че само около два процента от децата там се раждат в семейства, които имат официален брак. Интересна е съпоставката със Скандинавия, където родените от родители, които имат подписан брак са повече от половината.

2. Само два процента от японките не раждат в най-близката болница до техния дом. Те избират да раждат близо до жилището си, защото най-често отиват сами, било с личен автомобил или такси. Спешната помощ не се отзовава на повиквания за раждане, тъй като се смята, че това е обикновено събитие в живота, а не болест или спешен случай.

3. Разбирането в Япония е, че лекото раждане е тясно обвързано с информираността на родилката. Затова има много курсове за бременните жени с подходящо направено видео с цел обучение. Има предвидено и посещение в родилно отделение, където жените се запознават с апаратурата, която се ползва. Тази практика на тренинг е заимствана от спортистите.

Японка с бебе

4. В някои болници може да се получи част от пъпната връв, съхранена в кутийка. Така се гонят злите сили от бебето.

5. Методът на раждане във вода е популярен в Япония. Ваните за раждане са като топъл минерален басейн.

6. Родилката и бебето остават в болницата 5 дни при първо раждане и 3 дни при всяко следващо. През това време майките се

обучават в грижи за новороденото.

7. Най-добрата японска родилна болница е Фокуда. Това е частна клиника, където могат да изберат да родят жени от цялата страна. Цените са разумни. Стаите наподобяват луксозен хотел. Има салон за красота, а специалният момент е обядът или вечерята с роднина или приятел. В деня след раждането на родилката се поднася изискани блюда.

8. Раждането в Япония не се покрива от здравните застраховки. То е платена услуга. Всяка родилка в Япония получава еднократна помощ, без значение дали е японка, или чужденка. Стойността на помощта зависи от региона, където се ражда.

Японска двойка с дете

9. Бебето получава името си 10 дни след раждането си. Родителите изписват избраното име с четка, калиграфски, зашивайки го в първата детска завивка на малкия човек.

10. Отпускът по майчинство е строго регламентиран - шест седмици преди раждането и осем седмици след това. Когато периодът изтече, жената най-често напуска работа, за да се грижи за бебето си. Ясли в Япония почти няма. Таткото има право на отпуск три до пет дни около времето на раждане на детето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати