Навиците, на които да научим децата до 3-годишна възраст

самостоятелно дете

На всички е известно, че хората усвояват предаваните им умения най-лесно в първите години на живота си. Съзнанието на детето все още е бял лист, върху който се пише най-бързо. Затова не трябва да буди удивление фактът, че детето възприема и се учи бързо.

Умилението пред детските възможности е излишно за тези, които са наясно за възможностите на детето в най-ранна възраст.

Особености в развитието на децата до 3-годишна възраст

Първото нещо, което трябва да се има предвид, е разликата между бебе на 6 месеца и дете на 1 годинка. 3-годишните пък изобщо не приличат на децата на 2. Това е така, защото децата растат стремително бързо, а мозъкът им поглъща цялата информация, която му се подава.

За детето до 3 години прегради не съществуват. Тази възраст е активна, весела и любознателна. Детето е откривател, който работи активно всеки ден, развива се, старае се да прави всяко нещо. Понякога в тази възраст децата проявяват завидно умение да бъдат търпеливи, което им се отплаща.

семейство с дете

Всеки кратък период в развитието, до няколко месеца, поставя нови задачи пред детето. Удивителен е оптимизмът, с който децата преодоляват всяко ново предизвикателство. До третата си година те не признават преградите. Просто ги преодоляват, колкото и опита да им струва това.

Скокът в развитието до 3 години е направо колосален и това е времето, когато децата трябва да бъдат научени на основни навици, които ще им бъдат нужни.

1. Самостоятелността - основен навик, необходим на детето в бъдеще.

До 3-годишна възраст е важно детето да се научи да прави много неща само, като се следи как се справя с усвояването. Желанията не се удовлетворяват сляпо, а се оставя детето да следва своите малки цели и да ги постига. Навиците за самостоятелност са необходими за доброто справяне с изискванията на живота.

2. Общуването - най-важната способност, научена в детството

Комуникацията е базова способност през целия живот на човека. Способността да се общува трябва да се развива от самото начало. На детето се говори с кратки, прости думи, които разбира, за да му е по-лесно да ги произнася. Детето трябва да бъде стимулирано да говори, да излага мислите си и да формулира желанията си. Тази способност ще му се отплати във времето многократно.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати