Качествата, които имат родителите на успешните деца

Добрите родители отглеждат успешни деца

Добрите родители искат децата им да стоят далеч от неприятности, да се справят добре в училище и да продължат да правят страхотни неща като възрастни.

И макар да няма определена рецепта за отглеждане на успешни деца, психолозите посочват няколко фактора, които предвиждат успех. Макар че са необходими редица практики и техники за отглеждане на дете, добре подготвено за зряла възраст, има някои неща, които добрите родителите правят и трябва да правят, за да могат децата им да се справят с предизвикателствата на живота.

Най-важното, разбира се, е детето да бъде отглеждано в спокоен дом от любящи родители, които не позволяват проблемите помежду им да влияят на наследниците им. Стъпили на тази здрава основа, ако искате детето ви да стане зрял млад човек, уверено устремен към живота, започнете да му давате отговорности от ранна възраст.

Карайте го да ви помага в домакинската работа. Ако детето ви не мие чиниите, това означава, че някой друг върши неща за него, защото семейните задължения са общи.

Това обаче няма да продължи вечно, вие няма да сте винаги около него, за да го обгрижвате. Научете го да се справя само. Изследванията показват, че научените от рано на домакинска работа деца, могат по-лесно да се оправят с предизвикателствата на живота и да взимат сами решения.

Учете децата си на социални умения. Записването в ясла или детска градина е от ключово значение. Социално компетентните деца, които могат да си сътрудничат с връстниците си, без да ги подтикват, да бъдат полезни на другите, да разберат чувствата си и да решават проблемите сами, са много по-склонни да получат висше образование и да си намерят добра работа. Тези, които нямат добри социални умения, от друга страна, се оправят много по-трудно в по-късните етапи от живота.

Добрите родители стимулират децата да участват в почистването

Високите очаквания също дават резултат. Ако родителите искат много за детето си, те успяват дори и подсъзнателно да го насочат към по-добър живот.

Децата във висококонфликтни семейства, независимо дали са непокътнати или разведени, са склонни да се справят по-зле от успешните децата на родителите, които се разбират, според проучване на Университета на Илинойс.

Също така данните показват, че деца от неконфликтни семейства с един родител, се справят по-добре от децата в конфликтни семейства с двама родители.

Конфликтът между родителите преди развода засяга и децата негативно, докато конфликтът след развода има силно влияние върху приспособяването на малките към обществото.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати