ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да се справим с капризите на детето

Как да се справим с капризите на детето

Капризно дете и майка

Как да се справим с капризите на детето? Това е въпрос, който всеки един от нас си задава многократно всеки ден. Децата постоянно искат нещо да им се даде или да им се купи. Тръшкат се, плачат и тропат с крак, ако не им се угоди на капризите.

Но е факт, че на повечето родители просто им е писнало от вечното Искам и Дай, и постоянните капризи на децата.

Един лесен начин за справянето с капризите на детето е, като седнем и обясним кое може и кое не. Говорете с децата си и бъдете детайлни. Децата са свикнали всичко да получават от ранна детска възраст, защото родителите им даваме всичко само и само да спрат да плачат.

И в един момент, когато са по-големи и получат отказ, за тях е учудващо и непознато, защото досега им е било угаждано на всеки каприз. В един момент обаче родителите трябва да спрат да угаждат на капризите на децата.

Ще е труден период, но трябва да преминат през него. Обяснявайте на детето например, ако иска чужда играчка, че тя не е негова и трябва да попита другото дете дали може да си играе с нея. Ако не се получи, се опитайте да приобщите децата да си играят заедно с тази играчка. Ако и това не се получи, се подгответе за рев.

Неприятно наистина, но не е добре да се превръщаме в слуги на децата си, за да им се угоди на всяко желание или каприз. Възпитанието на едно дете е процес през, който трябва да се мине с много търпение.

Децата просто имат нужда от време, за да опознаят света. Комуникацията между родител и дете е също изключително важна. Обяснявайте и винаги отговаряйте на децата си. Децата са любознателни и приказливи, все пак те тепърва се запознават с околния свят.

Справяне с капризно дете

Ако изпитвате трудности при задоволяването на капризите на децата си, можете да се консултирате и със специалист, който да ви посъветва как да постъпите в определена ситуация.

Също така можете да вземате пример от околните майки и да се поучите от техния подход. Но като цяло се въоръжете с търпение и внимателно изпълнявайте част от желанията на децата си. А когато това е невъзможно, ги прегърнете и им обяснете защо не трябва да се прави така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати