Какви витамини се пият по време на бременност

Витамини по време на бременност

Бременността e едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота на жената. Въпреки това тя може да бъде доста объркваща за някои бъдещи майки.

Интернет, списанията и рекламите заливат жените със стотици съвети за това как да бъдат здрави по време на бременност. В този период макронутриентните нужди на жената нарастват значително. Много от дамите обаче не знаят точно кои витамини да си набавят.

В тази статия ще ви запознаем какви витамини да приемате по време на бременност.

Фолиева киселина

Фолиева киселина е витамин от група В, който играе важна роля в синтеза на ДНК, производството на червени кръвни клетки и растежа и развитието на плода.

Препоръчително е бременните жени да приемат около 600 мкг фолиева киселина на ден, за да се намали риска от дефекти на невралната тръба, вродени аномалии като цепки на устните и на небцето, и сърдечни дефекти.

Витамин D

Витамин D

Този мастноразтворим витамин е важен за имунната функция, здравето на костите и клетъчното делене.

Недостигът на витамин D по време на бременност е свързан с повишен риск от цезарово сечение, прееклампсия, преждевременно раждане и гестационен диабет.

Препоръчителеният прием на витамин D по време на бременност е 600 мкг на ден. Въпреки това, според някои експерти, нуждите от витамин D по време на бременност са много по-високи.

Витамин C

Необходимостта от витамин С се увеличава по време на бременност най-вече поради растежа на нероденото бебе. Той е важен за образуването на колаген, който е голямо значение за кръвоносните съдове.

Бременните жени се нуждаят от около 60 мг витамин С на ден. Най-добрите хранителни източници на витамин С са плодовете и зеленчуците.

Пренатални витамини

Пренатални витамини

Пренаталните витамини са специално формулирани мултивитамини, осигуряващи необходимите количества микронутриенти по време на бременност.

Те трябва да се приемат преди зачеване и по време на бременност и кърмене.

Приемането на пренатални витамини по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане и прееклампсия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати