Как да се справим с агресивно дете

Как да се справим с агресивно дете

Ако едно дете постоянно се държи агресивно, може би си задавате въпроса: Къде греша? Вместо да се самообвинявате за поведението му, използвайте проблема като начин да го научите точно как трябва да се държи. Ето какъв трябва да е подходът ви към агресивните деца!

Запомнете, че вие също не трябва да реагирате нападателно. Запазете хладнокръвие и покажете на детето, че трябва да решава проблемите чрез самоувереност.

В тази статия ще ви представим няколко стратегии, които ще помогнат да се справите с агресията на детето. Вижте ги.

Запазете спокойствие

Не се поддавайте на емоциите! Вдишайте бавно и дълбоко няколко пъти. След това тихо пребройте до 10, за да запазите самообладание.

Когато сами успеете да контролирате гнева си, детето най-вероятно ще ви приеме за пример, който да следва в трудни обстоятелства.

Отстранете дразнителите

Пречупете свирепото поведение на хлапето, като го накарате бързо да излезе от създалата се ситуацията.

Например, ако се държи грубо с братята и сестрите си по време на игра, принудете го да напусне стаята.

Ако действието се развие в магазина за хранителни стоки, изведете го навън. Ако пазарувате с друг член на семейството или приятел, помогнете го да придружи детето извън магазина, докато вие напазарувате.

Ако забележите, че то целенасочено се държи по този начин и иска се измъкне от нежелано положение, използвайте друг подход. Не му позволявайте да се отърве толкова лесно.

Не го удряйте

Как да се справим с агресивно дете

Тъй като се опитвате да внушите идеята, че агресията не е решение на проблемите, избягвайте да нападате враждебно настроеното дете. Вместо това, приложете други средства, които ще му помогнат да се поучи от грешките си и да се стреми към по-приемливо поведение за в бъдеще.

Определете ясни граници и се придържайте към ясни последствия

Уверете се, че детето е наясно какво точно се очаква от него, след като веднъж сте му обяснили правилата. Например, залепете своите изисквания на хладилника в кухнята. Когато то наруши някое правило, спокойно му разяснете какво е направило погрешно и какви ще бъдат последствията.

Бъдете постоянни с дисциплината

Изключително важно е да държите на последователността. Не пренебрегвайте свирепото поведение на детето, когато сте у дома, нито когато сте на публично място.

По същия начин, ако единият родител е определил конкретни правила и последици, другият родител също трябва да се придържа към тях.

Ако не се погрижите навреме за агресивното държание, детето изобщо няма да има мотивация да го промени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати