ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да откажем детето от нощното хранене

Как да откажем детето от нощното хранене

Хранене на бебе
Moп с кофа с двойно действие
Практичен аксесоар за вашия дом:
Moп с кофа с двойно действие
72.00 лв.
Виж ››

В България повечето хора смятат, че нощното хранене на бебето трябва да се спре след като то навърши 1 месец. Много майки се придържат към това и правят опити, но на каква цена? В повечето случаи следват много безсънни нощи в опити да успокоите плачещото бебе, давайки му вода или други залъгалки.

Ключовата дума тук е ритъм. Всяко бебе си има свой собствен ритъм. Ако бебето се кърми през 2 часа, как очаквате изведнъж да спи 6 часа без да търси храна? Кърмата е естествена храна, която се усвоява от бебето много бързо /приблизително 2 часа/.

За това е съвсем нормално бебетата да се будят често и да търсят храна. Ако прехраните бебето с цел да спи по-дълго през нощта, най-честите последствия са претоварване на коремчето и повръщане. И това в никакъв случай няма да накара бебчо да спи цяла нощ.

Един от най-честите въпроси е кога да спрете нощното хранене на бебето. Всичко зависи от самото бебе. След 3-я месец бебетата започват да будуват за по-дълго и съответно да спят по-дълго. Не е задължително обаче това да бъде през нощта. По-дългото спане може да бъде и през дена, а през нощта бебето отново да се буди за храна.

Ако леглото е далеч от бебешкото креватче обаче, в един момент /след 5-6 месеца/ вече започва да става трудно храненето. Умората и недоспиването се отразяват и в такъв момент, дори и да поискаш, трудно ставаш от леглото. За това много майки започват да търсят начин да намалят нощните хранения.

Ето какво трябва да знаете, когато решите да спрете или намалите нощните хранения: най-важното е да не го правите за една нощ. Дори и да ви се иска, то това няма как да стане толкова бързо. Също така оставете бебето да навърши поне 4 месеца.

Нощно хранене

- По време на нощните хранения не редувайте гърдите. Нахранете само от едната, а другата оставете за следващо хранене;

- Постепенно намалявайте самото хранене. Когато усетите, че бебето започва да се отпуска, веднага спрете с храненето. Ако бебето стане неспокойно, предложете му биберон;

- Опитайте да храните бебето по-често през деня, най-вече преди сън;

- Поетапно намалете броя на храненията;

- Намерете начин да успокоите бебето, когато се събуди през нощта. Не всяко събуждане означава, че бебето е гладно. За това изчакайте. Може би просто търси малко внимание. Поговорете му, погалете го главичката, гушнете го. Може би просто има нужда от вас.

Имайте предвид, че това е стресов момент за всяко бебе. За това не се опитвайте да спрете нощното хранене, когато детето е болно, никнат му зъбки или пък има други причини за раздразненост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати