Навици и способности, които детето трябва да има преди първи клас

Навици и способности, които детето трябва да има преди първи клас

Ще седне ли детето ви на училищната скамейка за първи път през септември? Сигурно сте нервни и сте се фокусирали върху изучаването на букви и цифри? Без паника! Въпреки че познаването на азбуката и цифрите ще помогне на детето ви много, те не са основните неща, върху които трябва да се съсредоточите в момента.

Вместо това, работете върху независимостта на детето си, ежедневните навици, основните двигателни умения, социалните умения, хигиената.

Ето какви навици и способности трябва да притежава дете преди първи клас:

Учете бъдещите първокласници да се грижат сами за хигиената при ползване на тоалетната. Преди да отиде на училище, детето трябва да знае как да се избърше, да се облече, да сложи вода в шишето си и да мие ръцете си. Добрите хигиенни навици се придобиват с малки стъпки и са много важни. Винаги се уверявайте, че детето ви има носна кърпа, преди да отиде на училище.

Детето трябва да се облича без никаква помощ. Помагайте на детето си при обличане, докато не сте сигурни, че то може да носи всички дрехи, чорапи и обувки, без да иска помощ. Трябва също да се развият двигателните умения за връзване на връзките на обувките. Избягвайте обаче обувки и дрехи, които са твърде сложни за носене или прекалено време за обличане.

Навици и способности, които детето трябва да има преди първи клас

Детето трябва се храни само и да се грижим за приборите си за хранене. То трябва да знае, че диетата му в училище зависи само от него. Научете го да избира правилните ястия за себе си, да се храни здравословно, а ако носи домашни ястия, да се погрижи за приборите си. Можете също да го включите на помощ при приготвяне на храна, за да се ориентира кое е здравословно и кое не.

Приучете го да се грижи за вещите, които носи със себе си.

Раница, дрехи, ученически пособия... всичко трябва да е на мястото си, за да може детето ви лесно да провери за нещо, което липсва. Научете го да бъде отговорно и да се грижи за вещите си.

Да се грижи за хигиената в класната стая. Научете детето си да използва кошчето и да не хвърля нищо на пода. Научете го да се грижи за училищната скамейка, да не я надраска и да не я повреди.

За да може успешно да идентифицира своите тетрадки, учебници, пастели и т.н., детето трябва да може да разпознава буквите на собственото си име. То също така трябва да името и фамилията си, когато учителят ги произнася. Това е много важно умение за дете преди първи клас.

Седнете спокойно 40 минути и гледайте. Това не е лесно, като се има предвид, че децата са активни и игриви, но е задължително за успешна адаптация в училище. Момчетата по-често се затрудняват да седят дълго време на едно място, отколкото момичетата, така че ако имате син, използвайте следващите дни да рисувате, играете игри в продължение на 40 минути.

Навици и способности, които детето трябва да има преди първи клас

Да познава процеса на четене, въпреки че то все още не чете. Детето трябва да знае как правилно да държи книгата, да обръща страниците една по една, да знае, че четенето е отляво надясно и отгоре надолу. Четете всеки ден с детето си и го направете навик да чете, дори и да е 5-10 минути на ден. Полезно умение за бъдещи първокласници.

Разберете и следвайте основните инструкции. Седнете, Станете, Елате, Безшумно – детето ви постоянно ще трябва да спазва тези инструкции по време на престоя си в училище. Чрез съвместна домашна работа научете детето да следва такива команди веднага след като му бъдат дадени.

Погрижете се за нуждите на детето. Когато е горещо, детето трябва да знае дали да сваля пуловера, когато носи пуловер. Тя трябва да знае как правилно да избърше носа си в носна кърпа, която трябва да хвърли в кошчето и след това да си измие ръцете. Насърчавайте детето си да говори с учителя, когато има нужда. Кажете му, че трябва да вдигне ръка, когато има нужда от нещо, за да привлече вниманието на учителя.

Всяко училище има строг график, което означава, че детето трябва да се научи да го спазва. Създайте график за детето си, който ще му позволи да се подготви за училище без забавяне. Например, можете да направите списък със задачи веднага след събуждане - измиване на лицето и зъбите, обличане, закуска и т.н.

Малчуганът трябва да се научи да разказва. Помогнете на детето си да развие това умение, като го насърчава да говори повече и да разказва различни истории. Слушайте внимателно от началото до края.

Навици и способности, които детето трябва да има преди първи клас

Социалните умения са по-важни от азбуката. Вместо да се фокусираме строго върху изучаването на букви или цифри в момента, по-важно е да научите детето да споделя, да чака своя ред, да не е егоист и да съчувства на приятелите си.

За да се сприятели. Увеличете контактите на вашето дете с други роднини и приятели. Организирайте срещи с други родители и т.н. Така ще е по-вероятно детето ви лесно да се сприятели в училище.

Детето трябва да умее да спи през нощта. Уверете се, че вашето дете получава необходимите хранителни вещества чрез разнообразна диета и има качествен сън. Децата се нуждаят от много енергия през този период и трябва да имат начин на живот, който ще им даде тази енергия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати