Редът, по който са се родили децата, определя техните качества

семейни отношения и деца

Интересно изследване е проведено в САЩ, свързано с децата и техният ред на раждане. Установени са черти, присъщи на най-голямото, средното и най-малкото дете. Макар не всички да са съгласни с резултатите, връзка между характера и реда на раждане съществува, както и зависимост между двете. Нека видим:

Най-голямото дете – смята се, че първото дете би било чудесен лидер, водач и директор. Те се считат за най-интелигентни, тъй като са били обградени от вниманието на всички и са имали възможност да се учат от тях. Те са с добра самооценка, уверени в себе си и в онова, което могат. Ето защо, често са най-добри в служебната позиция, която заемат. Обикновено пред тях се разкриват нови върхове и възможности.

Средното дете – то е състрадателно и съпричастно, готово да окаже помощ на всички. Склонно е да мисли първо за другите, а после за себе си. Това се дължи на факта, че те самите са получили грижа и внимание, които впоследствие са пренасочили към по-малките си брат или сестра.

Научени са да се съобразяват, да уважават и приемат семейството като най-висша ценност. Не обичат да бъдат център на внимание и да влизат в конфликти. Предпочитат да решават проблеми по мирен път.

Най-малкото дете – учените казват, че то е бунтарът, от който всяка пълна къща има нужда. То се превръща в смел и решителен човек.Човек на риска, който обича адреналина и новите преживявания. Твърде вероятно е това дете да се занимава с нещо екстремно щом порасне.

деца

Бунтарският му характер се дължи на факта, че докато е малко, гласът му не се чува. Постоянно бива контролирано ту от родители, ту от по-голям брат или сестра. В крайна сметка, у него се заражда бунт срещу това и желание да бъде изслушан. С течение на годините, детето става своенравно и самостоятелно.

Според наблюденията, децата често се сприятеляват с други, които са на същата позиция в семейството като тях самите – най-големите откриват също най-големите от семейството, най-малките започват да дружат с най-малки. Децата, които имат по няколко братя и сестри също се откриват едно друго.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати