ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Защо бременните повръщат?

Защо бременните повръщат?

Гадене при бременност

Много бъдещи майки считат, че бременност и гадене са синоними. Макар че гаденето, придружено с повръщане, да е често явление, от тях страдат само петдесет на сто от бременните. Обикновено гаденето се появява към третата седмица от бременността и продължава до края на третия месец.

Ако обаче тези симптоми продължават и след този период, непременно се консултирайте с вашия лекар. Точната причина за гаденето и повръщането по време на бременност не е съвсем ясна. Повечето доказателства сочат, че това е заради резките хормонални промени.

Тези колебания в хормоните могат да причинят промени в свиването на мускулите на стомаха и червата, което води до гадене и повръщане. Друга причина, свързана с повръщането при бременните, е понижена кръвна захар. За това е необходимо да се правят кръвни изследвания по време на бременността.

Има и множество проучвания, според които твърдят, че жените с мигрена и тези, които са употребявали противозачатъчни таблетки, са много по-предразположени към повръщане по време на бременността.

Не на последно място храната също може да причини повръщане. Заради бременността стомаха става много по-чувствителен от преди. Същевременно секрециите на някои жлези, които играят важна роля в храносмилането, се променят. Вследствие на това храносмилането на бъдещата майка често е бавно и затруднено.

Стомашни киселини при бременност

След ядене ѝ става тежко, сякаш храносмилателната и система е пълна с въздух. Към тези неразположения се прибавят и стомашни киселини, парене и болки в стомаха. Има обаче предпазни мерки, които могат да смекчат посочените неразположения.

Най-напред не трябва да се преяжда, това е много важно! Трябва да се избягват киселите храни и продукти, които ферментират, като карфиол, зеле, сушени зеленчуци, фасул, аспержи и пържени храни. Трудносмилаемите храни и всички ястия, приготвени със сос.

Тъй като гаденето и повръщането се появяват най-често при празен стомах, препоръчително е да се яде по-често и по малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати