Как флуорираната вода се отразява на интелектуалното развитие на пеленачето?

Как флуорирането на водата се отразява на интелектуалното развитие на пеленачето?

Питейната вода, която получаваме от водопроводната мрежа, се хлорира и флуорира. Добавянето на субстанции към водата е с цел тя да се пречисти. Флуорирането на водата пък се прави с цел да се освободят бъдещите поколения от проблема с кариесите. Поне така се твърди официално.

Какво представлява флуорирането на водата?

Флуорирането се прави на основата на един опасен химикал - натриев флуорид. Отдавна той е основна съставка на мишата отрова. Флуоридът е отпаден продукт от производството на алуминий и представлява проблемен продукт. Не е лесно компаниите да се отърват от него, защото това е скъпа процедура. Той е неразтворим във вода и неразградим в тялото минерал.

Добавянето на флуор във водата е практика, разпространена от средата на миналия век в развитите страни. Високите концентрации на този минерал са токсични за мозъчните клетки. Твърди се, че във водата в чешмите те са ниски.

Интелектуално развитие на пеленачето

Все пак проведено от канадски учени проучване установява, че флуорирането на водата е опасно. То засяга интелектуалното развитие на бебето. Дори ниските нива на флуор са опасни за бременни жени и пеленачета.

Прибавяне на флуор в питейната вода в световен мащаб

Над 60% от американците пият вода с добавен флуор. При канадците процентът е малко по-нисък - около 40 процента. Населението на Европа е пощадено в по-голяма степен, само около 3% от хората в Европа пият флуорирана вода.

Резултатите от проведения експеримент са тревожни. Според експертите, ако флуорът в урината на бременна жена се повиши само с 1 млг, коефициентът на интелигентност спада с почти 5 пункта при мъжкия пол на 3 и 4-годишна възраст. Твърди се, че това не засяга женския пол.

Флуор във водата и пастите за зъби

Нови изследвания добавят и други вреди на флуорираната вода. Тя се сочи като виновник за здравословни проблеми с щитовидната жлеза, по-точно за намалена функция на жлезата, известна като хипофункция. Друга посочена вреда са депресивните състояния, както и заболяването флуороза. То се наблюдава, когато се злоупотребява с пастите за зъби с флуор в добавка към флуорираната питейна вода.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати