Как да се справим с нощното напикаване при дете

Нощно напикаване при детето

Макар и да не е сериозно медицинско разстройство, нощното напикаване (нощната енуреза) може да окаже дълготрайни негативи както върху детето, така и върху цялото семейство. Подмокрянето в леглото може да попречи на социализацията на детето, а това може да доведе до значителен стрес.

Търпение и разбиране, две неща като често са в недостиг, но са ключови, докато се реши този проблем. Най-трудният аспект на нощното напикаване е ефектът, който оказва върху самочувствието на детето.

Въпреки че има много фактори, които допринасят за нощното напикаване, повечето деца не могат да контролират процеса. Официални проучвания обаче показват, че рискът от нощно напикаване е силно повлиян от наследствеността. Ако единият родител е страдал от това, то има 44% вероятност детето му да го наследи. Ако проблемът е бил и при двамата родители, то вероятността се увеличава до 77%.

Друг допринасящ фактор за нощното напикаване е намален капацитет на пикочния мехур. Когато тези деца спят през нощта, тялото им не успява да задържи урината.

Лечение на нощното напикаване при детето

Вариантите на лечение зависят от възрастта на детето и честотата на напикаване. Съществуват както фармакологични, така и поведенчески лечения на нощно напикаване. За по-добра борба с проблема може да се използва комбинация от методи на лечение.

Как могат да помогнат родителите?

Има няколко неща, които родителите могат да направят, за да намалят стреса на детето си.

-Успокояване на малчугана и обяснение, че той няма вина за това;

-Нека да знае, че много други деца имат същия проблем;

-Не наказвайте детето и не го карайте да се срамува за това, че подмокря леглото.

Ограничаване на течностите

Ограничете течностите на детето след вечеря

Ограничаването на приема на течности на детето след вечеря е като вид предпазна мярка, за да се избегне напикаването през нощта. Въпреки че има малко данни в подкрепа на този подход, много родители намират това като лесен начин за лечение.

Нощно събуждане

Още една техника, която родителите използват, за да помогнат на децата да останат сухи, е да ги заведат до банята няколко часа, след като са легнали. Има някои данни, показващи че това може да помогне донякъде.

Терапия на пикочния мехур

Този подход насърчава приема на течности през деня. Това дава на детето усещането за пълен пикочен мехур и така както може да го контролира през деня, ще свикне да го контролира и през нощта.

Нощното напикаване не е по вина нито на детето, нито на родителите. Никой не трябва да се срамува или смущава. Важното в случая е да говорите с вашия лекар и заедно да разработите план за решаване на този проблем.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати