Как да откажем детето от млякото?

Не е лесно да откажете детето от млякото

Как да откажем детето от млякото? Това е въпрос, който вълнува 90% от майките на деца, навършили 1 година. Ако вашето дете е кърмено и е свикнало на гърда, е необходимо да се откаже по естествен начин.

Намалете кърменията бавно и постепенно. Като давате на вашето дете шише с накрайник например. Това е нещо ново и интересно. Децата, навършили 1 година, почти нямат нужда вече от мляко, тъй като те имат достатъчни хранения на ден и за тях сученето е просто един навик, и начин за по-лесно приспиване.

Ако вашето дете иска да пие мляко вечер, му намалете количеството. Нахранете го обилно вечерта и не му давайте мляко. Ако реве и иска, дайте му малко количество мляко, колкото да го залъжете.

Пиенето на мляко и употребата на биберон са въпрос на навик за децата. Когато се хранят с твърдя храна, те нямат нужда от млякото. Така че опитайте се да избягвате шишето с мляко вечер. Ако хлапето изпадне в истерия и не може да го успокоите, му предложете вода в шишето, в което пие мляко. Ако и това не помогне, му направете половин доза мляко.

Обяснете му, че няма повече. На другия ден пак не предлагайте мляко, а ако детето поиска, му направете отново малко количество. И така намалявайте течността, докато детето не се откаже.

Ако детето не се храни добре с твърда храна, а предпочита млякото, тогава ще е много трудно да го откажете от него. Пробвайте да го забавлявате и да му предлагате разнообразна храна, за да не си търси млякото.

Предлагайте на детето бебешка храна, за да го откажете от млякото

Нужни са 4-5 дни, в които детето да не пие мляко и после то само ще забрави за него. Ако детето ви се събужда през нощта и иска да пие мляко, го заменете с вода. Предлагате му шишето с вода постоянно, за да може да се отърси от този навик.

При кърмените деца е по-трудно да се спре млякото, защото е доста по-емоционално за майката и децата са по-привързани. В този случай детето се отбива отново плавно, намалят се кърменията постепенно.

Важното е да обясните на детето, че то вече не се нуждае от млякото и е време да се отбие. Да го гушкате и да говорите с мъничето е важно. Макар и да не разбират всичко, децата възприемат и се учат много бързо.

Не прекъсвайте рязко млякото на детето, освен ако то само не спре да го иска. Заменете мляко с пиене на повече вода и близост с децата си, играйте и говорете.

Някои родители се опитват да откажат детето от млякото рязко. Тази техника може да проработи безпроблемно, но може и да стресира детето. Следете реакциите на своите мъничета и преценете сами кое е най-подходящо за тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати